La dimissió de la premier, Liz Truss, ha posat nerviós el mercat britànic. La lliura esterlina puja aquest dijous, mentre que la Borsa de Londres i els interessos sobre el deute sobirà tendeixen a la baixa en un ambient de volatilitat. Així doncs, la lliura va pujar enfront del dòlar, abans de perdre alguns dels guanys. Els costos d'endeutament del govern del Regne Unit també havien anat baixant abans de l'anunci de la primera ministra. Però la lliura ha saltat fins al 1.1306, marcant un màxim diari després de la renúncia deTruss. Després s'han retallat guanys i ha tornat a la zona del 1.1250, davant d'un enfortiment del dòlar. La inestabilitat i la saga de novel·la amb què s'ha convertit la política britànica, continuen marcant l'agenda. Tot i aquesta millora modesta de la lliura, els analistes preveuen que pot tornar a estar sota pressió.

Així doncs, des de la BBC asseguren que la reacció dels mercats indiquen que estan "alleujats" per la marxa de la senyora Truss tot i que encara hi ha molta incertesa. "En general, la renúncia de Truss és un pas que havia de passar perquè el govern del Regne Unit avanci més en el camí cap a la restauració de la credibilitat als ulls dels mercats financers", ha assegurat Paul Dales, economista en cap del Regne Unit a Capital Economics. "Però cal fer més i el nou primer ministre té una gran tasca per navegar per l'economia a través de la crisi del cost de la vida, la crisi del cost del préstec i la crisi del cost de la credibilitat".

Per la seva banda, Simon French, economista en cap de Panmure Gordon, confia que els mercats podrien recuperar-se "de manera més agressiva" si sorgeix un clar favorit per a primer ministre. "Com més aviat hi arribis, més probable és que la persona que hagi guanyat tingui el suport per fer les coses difícils". També les veus acreditades en actiu han parlat. El cap del grup de lobby empresarial CBI, Tony Danker, ha dit: "La política de les últimes setmanes ha minat la confiança de la gent, les empreses, els mercats i els inversors globals a Gran Bretanya. L'estabilitat és clau. El proper primer ministre haurà d'actuar per recuperar la confiança des del primer dia. Hauran de lliurar un pla fiscal creïble a mitjà termini tan aviat com sigui possible i un pla per al creixement a llarg termini de la nostra economia".

Un govern carregat de deutes

En paral·lel, la incertesa creix. Cal recordar que els costos dels préstecs del govern van augmentar considerablement el mes passat després que va prometre grans retallades d'impostos al seu minipressupost sense dir com els pagaria. Però aquests costos van retrocedir després que el Banc d'Anglaterra va intervenir amb un programa de suport d'emergència. Però l'actualitat immediata és canviant. Ara, la Borsa de Valors de Londres ha patit una baixada del 0,16% abans de les 13.00 hores GMT, mentre que la divisa britànica pujava un 0,50% davant el dòlar, fins a 1,126 dòlars; un 0,10% davant de l'euro i un 0,53% amb el ien japonès. Els interessos sobre els bons de deute a 10 anys pujaven en uns 0,03 punts percentuals a aquesta hora, fins a un 3,90 %, i els de venciment a 30 anys baixaven 0,002 punts fins a un 3,98%, si bé n'hi havia una gran oscil·lació.

Els mercats continuen afrontant incertesa fins que d'aquí a una setmana el partit governant esculli un successor de Truss en un procés d'eleccions internes accelerat, i després el nou líder de la formació i primer ministre haurà de definir les seves prioritats econòmiques. Truss s'ha vist forçada a dimitir després de perdre el suport dels seus diputats i després que la seva estratègia de creixement presentada el apassat 23 de setembre, basada en retallades d'impostos sense precisar com reduiria el deute net, semblés el caos als mercats financers i dividís els conservadors.