El número 10 de Downing Street espera un nou inquilí, que prendrà el relleu al fugaç mandat de Liz Truss, qui va dimitir només 45 dies després d'assumir el càrrec de primera ministra del Regne Unit. El que finalment assumirà aquesta responsabilitat és l'antic rival de Truss en la cursa per substituir Boris Johnson, Rishi Sunak, exministre d'Economia sota el mandat de Johnson. La figura de Sunak sedueix els conservadors, ja que va ser un ministre molt ben valorat, les seves polítiques econòmiques distaven del pla que va acabar amb Liz Truss i és un empresari d'èxit. Aquests elements deixen en segon pla el fet que Rishi Sunak va ser sancionat per la seva participació en el partygate. "Vull arreglar la nostra economia, unir el nostre Partit i complir amb el nostre país", ha afirmat. 

L'aspecte que més ha beneficiat Sunak en el seu camí cap a Downing Street és l'èxit de les seves polítiques al capdavant del Ministeri d'Economia. Sunak va viure moments molt complicats com a ministre, en especial, durant la pandèmia del coronavirus. Quan molts britànics no van poder continuar amb la seva feina o veien com els seus ingressos es reduïen, Sunak va apostar per fomentar les ajudes econòmiques, una mesura que va disparar la seva popularitat. La seva postura crítica amb el pla fiscal que ha acabat amb l'administració de Liz Truss també reforça la seva popularitat i sedueix els conservadors farts de l'anterior primera ministra. Però, qui és Rishi Sunak i quins son els seus orígens? Quina és la seva fortuna? És més ric que el rei Carles III?

Rishi Sunak, esquitxat pel partygate de Boris Johnson

El preferit dels conservadors per assumir el relleu de Liz Truss es desmarca de les polítiques econòmiques que han acabat amb l'ex primera ministra, però està estretament relacionat amb l'escàndol que va acabar amb Boris Johnson: el partygate. Sunak apareix en una fotografia en una de les festes que l'administració de Johnson va organitzar mentre la resta de la població britànica es veia obligada a seguir dures restriccions de moviment. Aquest escàndol va sacsejar el dèbil Executiu de Johnson i va acabar amb un gran nombre de persones del govern britànic multades per la policia.

Rishi Sunak es troba entre els esquitxats per aquest escàndol. Tot i això, el seu és dels casos més lleus. Per una banda, l'exministre d'Economia només ha estat relacionat amb una de les festes de l'Executiu. Per altra, va ser un dels primers del gabinet de Johnson en retirar el seu suport al primer ministre i presentar la seva dimissió. Aquestes accions han tret el focus del fet que ell mateix va ser present a una d'aquestes festes. 

La fortuna de Rishi Sunak: més ric que el rei Carles III

Sunak, com molts conservadors, forma part de l'elit social i econòmica del Regne Unit i no se n'amaga. Net d'immigrants indis, Sunak encarna l'estereotip d'un home nascut en la classe mitjana-alta del Regne Unit. Els seus pares eren un metge i una farmacèutica que van decidir enviar al seu fill a l'elitista escola privada de Winchester College. D'allà el conservador va passar a estudiar Filosofia, Política i Economia a la Universitat d'Oxford i, gràcies a una beca Fulbright, va completar els estudis amb un màster en Administració d'Empreses a la Universitat de Stanford, als Estats Units. Va treballar en la banca privada per empreses com Goldman Sachs. Fins aquí, la seva vida és molt similar a qualsevol altre dels líders del seu partit, però Sunak forma part de l'elit dins de la mateixa elit. Per què? Per la seva immensa fortuna. 

Sunak és multimilionari. Una part de la seva fortuna prové del seu pas pel sector privat, però la majoria prové de la seva dona, Akshata Murty, filla d'un multimilionari. El matrimoni suma una fortuna acumulada de més de 840 milions d'euros, més que el mateix rei del Regne Unit, Carles III. Un poder adquisitiu del qual no s'amaga, però que no juga necessàriament en el seu favor. 

Segons publica The Guardian, recorda com després dels moments més durs de la crisi de la covid, la simpatia per Sunak va començar a decaure, ja que l'exministre es presentava en públic amb vestits caríssims, sabates de preus desorbitats i parlava de com gastava la seva fortuna quan els britànics tenien molts problemes per arribar a final de mes després de pandèmia. Sunak va ser el ministre més ric del gabinet més ric de la història del Regne Unit, un fet que molts britànics veuen amb recel en plena crisi econòmica.