El Regne Unit ja sap qui serà el nou primer ministre: Rishi Sunak, exministre d'Economia a l'executiu de Boris Johnson. L'única contrincant que quedava a la cursa pel poder, Penny Mordaunt, s'ha fet enrere en l'últim moment, suposadament després que no hagi aconseguit arreplegar els 100 avals necessaris com per presentar-se a les primàries, i per això Sunak ha sortit escollit automàticament. En menys d'un any el país veu com un nou conservador ocupa el càrrec, convertint-se en el tercer primer ministre anglès només en el 2022. Liz Truss va anunciar la seva dimissió després del gran fracàs de la seva política fiscal i pocs dies després Rishi Sunak, qui havia competit amb l'exprimera ministra per succeir a Johnson, va anunciar la seva voluntat de ser el seu successor. Ara, els conservadors han confirmat que serà ell qui lideri un nou executiu conservador en un context on el partit s'enfonsa a les enquestes i el país travessa una greu crisi econòmica i energètica.

🔴 Qui és Rishi Sunak, el nou primer ministre? Origen, fortuna i partygate

 

El número 10 de Downing Street tindrà un nou inquilí conservador. Després del fugaç mandat de Truss, els conservadors confien en Rishi Sunak per tractar de reflotar el partit. És un repte encara més difícil que el que estava disposat a afrontar l'exministre d'Economia fa només uns mesos, quan ja es va postular per ser designat com a primer ministre pels conservadors en substitució de Boris Johnson. Finalment, substituirà la seva rival, i prendrà el relleu al capdavant d'un partit conservador encara més malferit que el que es va trobar Truss. 

Rishi Sunak substitueix Liz Truss amb el consens entre els conservadors

Rishi Sunak ha sigut una figura de consens entre els tories els darrers dies. Això no vol dir que altres membres del partit no es postulessin per ocupar el seu nou càrrec, com per exemple, Penny Mordaunt, presidenta de la Cambra dels Comuns. Fins i tot el nom de Boris Johnson ha tornat a posar-se sobre la taula. Malgrat tot, el mateix Johnson va renunciar a la cursa pel lideratge del Partit Conservador i a tornar a ser primer ministre. Amb aquest moviment, l'ex primer ministre ha facilitat encara més el camí a Sunak. 

La figura de Sunak sedueix els conservadors i es presenta com un últim intent del partit per esmorteir el cop electoral que suposarà la gestió dels dos últims líders conservadors. La seva gestió com a ministre d'Economia està molt ben valorada, ja que va afrontar els moments més durs de la pandèmia apostant per les ajudes econòmiques a la població. També ha destacat la seva crítica al pla fiscal que va fer caure la seva predecessora.

Sunak assegura que no hi haurà eleccions anticipades

A l'espera de les primeres paraules públiques de Rishi Sunak, el nou primer ministre ha assegurat als parlamentaris conservadors que "no hi haurà eleccions anticipades", durant el discurs que ha fet després de conèixer que ell era l'únic candidat a ocupar el càrrec. Sunak, que ha estat rebut entre aplaudiments, ha afirmat que no se celebraran eleccions anticipades, encara que els partits de l'oposició en reclamin. Segons ha pogut saber The Guardian, també ha dit que demanarà temps als britànics per resoldre tots els problemes als quals s'enfronta el país i que el mateix partit conservador s'enfronta a una "amenaça existencial". Durant aquesta primera intervenció a porta tancada, Sunak ha assegurat que vol aconseguir "una economia del Regne Unit altament productiva" i ha recordat que el partit va donar suport a la "baixa fiscalitat", però que ha de ser una mesura "assequible". 

sunak primer ministre aplaudiments / EFE
Sunak ha estat rebut entre aplaudiments / Foto: EFE

Esquitxat pel partygate de Boris Johnson

La seva gestió de la covid supera entre molts conservadors el record que Sunak va estar involucrat en l'escàndol del partygate, les fetes de l'equip de Johnson durant el confinament. El nou primer ministre va arribar a ser sancionat per les festes que es van organitzar a Downing Street mentre les restriccions pel confinament estaven vigents. 

A més de la seva gestió i la seva participació en el partygate, hi ha un altre element de Rishi Sunak que els conservadors, els mitjans i ell mateix destaca: la seva fortuna. El nou primer ministre del Regne Unit és multimilionari. Juntament amb la seva esposa, Akshata Murty, sumen una fortuna de més de 840 milions d'euros, més que el mateix rei del Regne Unit, Carles III