La inestabilitat de la política britànica s’havia anat incrementant en els últims anys, especialment des del referèndum del Brexit. Això havia portat a parlar d’una italianització del Parlament de Westminster, però mai fins a aquest nivell. Liz Truss ha dimitit només 44 dies després d’assumir el càrrec, com a resultat de les primàries al partit conservador per substituir Boris Johnson. La seva estança al número 10 de Downing Street ha estat més curta que la de ningú i possiblement no ha tingut temps ni tan sols de desfer les maletes i canviar els quadres. Truss mai no ha amagat que es volia emmirallar en Margaret Thatcher i, com ella, també ha fet història: si la Dama de Ferro es va convertir en la primera dona a assumir aquest càrrec, Truss, que ha estat la tercera, és la persona que menys temps ha exercit com a primera ministra del país. Una durada de rècord que contrasta amb la de la seva admirada Thatcher, que va comandar durant 11 anys, una xifra impensable avui en dia davant dels últims esdeveniments i que ningú ha pogut superar després d’ella. Només Tony Blair, que va ser premier durant 10 anys, s’hi ha pogut acostar.

Un mandat de només 44 dies

Liz Truss va arribar al poder el 6 de setembre, després que la reina Elisabet li encomanés formar govern dos dies abans de morir, fet que li va permetre llegir una lectura al seu funeral, i també ha estat la primera ministra de Carles III, que després d’unes poques reunions amb Truss ja estava fart de veure-la: “Ja tornes a ser aquí?”, li va dir en una de les poques reunions entre Rei i primera ministra. Truss és l’única dirigent del país que hauran compartit mare i fill al capdavant de la monarquia britànica i Carles III coneixerà el seu segon primer ministre en poc més d’un mes de regnat. 

Ara bé, tot i que l’època Truss ha estat especialment curta i convulsa, els britànics ja haurien d’estar acostumats a tenir uns primers ministres fugaços, però mai al mateix ritme que Truss. Només des de 2016, el Regne Unit haurà tingut 5 primeres ministres en 6 anys: David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss i qui la substitueixi a partir d’ara, previsiblement Jeremy Hunt, tots ells conservadors i sacsejats pel caos post-Brexit. 

Primers ministres britànics fugaços

Cal tenir en compte que des de Sir Robert Walpole, la primera persona a assumir aquest rol al Regne Unit el 1721, 18 primers ministres, inclosa Liz Truss, formen part de la fatídica llista dels que no van durar més que un any. D’aquests, 13 es concentren durant els segles XVIII i XIX, mentre que a partir del segle XX el ritme es relaxa. De fet, des del conservador Sir Alec Douglas, el 1964, ningú havia durat menys d’un any al capdavant de Downing Street. Així queden repartits: 

Cal destacar dos anys, el 1827 i el 1924. En tots dos s’hi van concentrar tres premiers en només 365 dies, una xifra rècord a la qual s’hi haurà de sumar el 2022 amb Johnson, Truss i previsiblement Hunt, sempre que no batin el rècord i el nou conservador s’hagin d’enfrontar als mateixos problemes que la seva predecessora i també dimiteixi. El 1827, tot i que llavors la realitat era molt diferent de l'actual, van ser primers ministres Robert Jenkinson, George Canning i Frederick John Robinson, tots ells 'Tories', per no perdre el costum. D’aquest, Canning va ser el més breu, amb només 120 dies de govern. El 1924, només hi va haver dos primers ministres, però tres governs: el del conservador Stanley Baldwin, que va durar fins al 22 de febrer, substituït pel del laborista Ramsay MacDonald que es va mantenir en peu fins al 4 de novembre d’aquell mateix any, perquè després Baldwin tornés a prendre el poder en un mandat més llarg fins al 1929. 

Fins a l’aparició estel·lar de Liz Truss, l’honor del primer ministre més breu de la història del Regne Unit requeia sobre Charles Watson-Wentworth, durant 96 dies. Ara, els 44 de Truss han batut tots els rècords. Si Truss sempre serà recordada pel seu fracàs, cal tenir en compte el paper d’un dels grans herois de la història de la Gran Bretanya, que va lluitar contra les tropes napoleòniques a Waterloo i va rebre el títol de duc de Wellington. Parlem d’Arthur Wellesley, que després d’una etapa curta com a primer ministre anys abans, va substituir a Sir Robert Peel com a primer ministre mentre aquest es trobava de viatge a Itàlia durant 26 dies.