L'ex-primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha renunciat a la cursa pel lideratge del Partit Conservador i a tornar a ser primer ministre del Regne Unit en relleu de Liz Truss, segons ha informat en un comunicat. Malgrat afirmar que compta amb els suports necessaris dels diputats tories que li permetrien presentar-se a les primàries, Johnson afirma que ha arribat a la conclusió que "simplement, no seria el correcte", perquè "no es pot governar de forma efectiva si no tens un partit unit al Parlament". Amb la seva retirada, aclareix el camí de Rishi Sunak, l'únic candidat que ha aconseguit superar el llindar de 100 suports per presentar-se a les primàries aquest pròxim dilluns.

Malgrat que Johnson ha obtingut el suport públic de 59 dels 357 diputats conservadors, ha assegurat que comptava amb el suport de 102 tories i s'ha mostrat confiat que rebria un gran suport per part dels afiliats conservadors en cas de participar en les primàries. "Podria ser-hi a Downing Street divendres que ve", ha assegurat Johnson, que, això no obstant, assegura que ha arribat a la conclusió que "senzillament no és el moment adequat".

L'ex-primer ministre també ha explicat que s'havia posat en contacte amb els altres dos candidats a les primàries, Rishi Sunak, exministre d'Economia i Penny Mordaunt, líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns, perquè confiava unir-los per "l'interès nacional", però ha lamentat que "no han trobat la manera". Per això, ha decidit que el millor que podia fer davant aquestes circumstàncies era "no permetre que la seva candidatura continuï endavant i comprometi el meu suport a qui tingui èxit". 

El polític, que havia dimitit el juliol passat després de nombrosos escàndols que van portar a la dimissió de gran part del seu executiu, ha admès que se sentia atret de tornar al poder per la victòria electoral que va obtenir la seva formació en els comicis generals del 2019, però ha ressaltat que el Govern s'ha de centrar ara en els problemes econòmics que afronten les famílies al Regne Unit.

"Els últims dies he estat aclaparat per la quantitat de persones que han suggerit que hauria de tornar a disputar el lideratge del Partit Conservador, tant entre el públic com entre amics i col·legues al Parlament", ha assenyalat. 

Rishi Sunak, previsible nou primer ministre britànic

D'entre els candidats que mantenen la candidatura, Rishi Sunak compta amb 144 suports públics i Penny Mordaunt només en té 24, segons càlculs dels mitjans britànics. En cas que Mordaunt no obtingui més de 100 suports abans del pròxim dilluns a les 14h, la seva candidatura quedarà descartada i Sunak es convertirà automàticament en el nou líder del Partit Conservador i primer ministre britànic. En cas que Mordaunt aconsegueixi superar el llindar, hi haurà una votació, primer entre els diputats conservadors, i després entre els afiliats del partit, per escollir líder.