L'oposició britànica demana que l'ex-primera ministra britànica, Liz Truss, no cobri la pensió vitalícia de 131.675 euros l'any que reben tots els primers ministres britànics després de deixar el càrrec perquè consideren que "no s'ho ha guanyat". El Partit Laborista i el Partit Liberal Demòcrata, que conformen la major part de l'oposició al parlament de Westminster, han demanat a Truss que renunciï a la prestació en haver ocupat només durant 44 dies el càrrec. Diversos sindicats i activistes també s'han sumat a la petició. 

L'oposició britànica vol que Liz Truss renunciï a la pensió

Els primers ministres britànics tenen dret a una pensió vitalícia de 115.000 lliures esterlines —uns 131.675 euros— un cop abandonen el càrrec. És a dir que Liz Truss, que va dimitir aquest dijous després d'haver exercit com a primera ministra només durant 44 dies, tècnicament tindria dret a rebre aquesta prestació. Però l'oposició entén que "no la mereix" pel breu i caòtic mandat que ha protagonitzat. La polèmica està servida. 

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, ha declarat a la BBC, que "no hauria d'acollir-se a aquest dret" perquè "després de 44 dies" com a cap de govern "no s'ho ha guanyat i l'hauria de rebutjar". El líder del Partit Liberal Demòcrata, Ed Davey, s'ha expressat en una línia similar. En declaracions a la Radio LBC, Davey ha argumentat que "treballar durant 45 dies no t'hauria de donar dret a cobrar una pensió que és moltes vegades el que la gent normal pot aconseguir després de tota una vida treballant". En aquest sentit, Davey ha assenyalat que "la majoria de persones han de treballar durant 35 anys com a mínim per tenir dret a cobrar la pensió estatal completa al Regne Unit", que actualment se situa en 185 lliures a la setmana (210 euros). 

Els sindicats se sumen a la petició

Alguns representants de sindicats i organitzacions civils també s'han sumat a aquesta petició. Mark Serwotka, secretari general del sindicat de Serveis Públics i Comercials, ha afirmat que en un moment en què "un de cada cinc treballadors públics ha d'anar al banc d'aliments i el 35 % s'ha saltat algun àpat perquè no tenen menjar" li sembla "grotesc" que Liz Truss pugui marxar amb un "bonus" de 131.675 euros. 

Mike Clancy, secretari general del Sindicat Prospect, el sisè més gran del Regne Unit, també ha demanat que Truss renunciï al pagament. "El govern té cavallets de ministres amb un gran cost per als contribuents i mentrestant volen retallar els sous dels treballadors", ha lamentat Clancy.

Jo Grady, secretari general del Sindicat d'Universitats, s'ha sumat a la demanda. "Milions de treballadors del sector públic estan a les urpes d'una crisi devastadora del cost de la vida" i ha afegit que aquests treballadors quedarien "en shock, en veure com es recompensa la primera ministra després dels seus fracassos". 

Com funciona al Regne Unit la pensió vitalícia dels ex-primers ministres?

La pensió vitalícia per a primers ministres del Regne Unit, es coneix com a Public Duty Costs Allowance (PDCA), la traducció del qual seria "prestació pels costos del deure públic". La va introduir el secretari de gabinet de Margaret Thatcher, Robin Butler,  tot i que la va anunciar el primer ministre John Major el març de 1991. L'objectiu d'aquesta prestació era poder assistir els ex-primers ministres que encara eren actius a la vida pública, de manera que se'ls feien pagaments per cobrir els costos de continuar exercint tasques al servei públic

Es tracta d'un reemborsament de les despeses de viatges, d'oficina o de salaris de les persones que ajuden els ex-primers ministres en les seves tasques públiques. Però no serveix per pagar despeses privades o parlamentàries. De manera que els ex-primers ministres no "reben" directament els diners, sinó que primer han de justificar les despeses. D'aquesta manera, no sempre reclamen la suma completa, que té establert el límit en les 115.000 lliures, una xifra que es va establir el 2011 i s'ha mantingut congelada. 

D'entre els anteriors primers ministres, tots han reclamat la seva PDCA. John Major i Tony Blair van reclamar la pensió completa en l'últim exercici 2020-2021. Gordon Brown va reclamar 114.772 lliures (131.367 euros) David Cameron va demanar 113.423 lliures (129.823 euros) i Theresa May 57.382 (65.679 euros). Encara es desconeix si Boris Johnson l'ha reclamat, ja que les últimes xifres encara no s'han publicat. 

L'exministra Mordaunt confirma la seva candidatura 

La líder conservadora a la Cambra dels Comuns i exministra de Defensa, Penny Mordaunt, ha confirmat que es presentarà com a candidata per succeir Liz Truss com a primera ministra del Regne Unit. Mordaunt, de 49 anys, ha declarat que ha pres la decisió animada pel suport de correligionaris conservadors que "desitgen un nou començament, un partit unit i un lideratge que anteposi l'interès nacional".

Mordaunt va quedar tercera en la cursa per lideratge dels conservadors que es va celebrar durant l'estiu passat, i ara ho tornarà a intentar. En aquella ocasió es va enfrontar a Rishi Sunak i Liz Truss, i ara és possible que torni a competir contra Sunak, i probablement també contra Boris Johnson. Malgrat tot, ella és l'única que ha confirmat oficialment la candidatura. 

Per poder participar en les primàries, els candidats han d'aconseguir el suport d'almenys 100 diputats tories abans de dilluns a les 14 h. Si guanya només un candidat, aquest serà l'escollit, però en cas que superin el llindar més d'un, hi haurà una votació on els afiliats del partit podran triar a qui prefereixen, i que es publicaria el pròxim dilluns.