La revista Time ha escollit Volodímir Zelenski com a persona de l'any, en una decisió que han considerat que estava clara i que respon a la resistència ucraïnesa davant de la invasió russa iniciada durant el febrer d'enguany. "És la decisió més evident que recordo", ha dit el director de la publicació, Edward Felsenthal, que ha afegit que veu en Zelenski un símbol per a Ucraïna i per a tot el món. La revista ha alabat la seva capacitat de lideratge i d'ús de les noves eines de comunicació, alhora que ha assegurat que el seu èxit "com a líder en temps de guerra s'ha basat en el fet que el coratge és contagiós". El president ucraïnès ha succeït en la llista al polèmic empresari Elon Musk​, als dirigents nord-americans Joe Biden i Kamala Harris i a la jove activista climàtica Greta Thunberg.

No tot han estat alabances. Time ha recordat que Zelenski va minimitzar el risc d'un atac durant mesos, tot i que les agències d'intel·ligència nord-americanes advertien que la invasió russa era imminent. Però sí que ha reconegut que, quan va començar l'agressió, el president ucraïnès va donar als seus generals la llibertat de dirigir el front de batalla mentre ell s'enfocava en "la dimensió de la guerra en la qual podria ser més efectiu": "Persuadir al món que Ucraïna havia de guanyar a tot preu".

La revista ha sostingut que no hi havia gaire cosa a la biografia de Zelenski que permetés predir la seva voluntat de posar-se dempeus i lluitar contra la invasió russa. Va arribar a la presidència d'Ucraïna l'any 2019 procedent del món de les arts, on havia sigut comediant i productor de cinema. Lluny de jugar a la seva contra, aquesta experiència li va resultar determinant per convertir-se en líder. "Zelenski era adaptable, entrenat per no perdre els nervis sota pressió. Sabia com llegir una multitud i reaccionar davant dels seus estats d'ànim i expectatives. Ara el seu públic era el món", es llegeix a la publicació.

L'esperit d'Ucraïna

En un article escrit pel periodista Simon Shuster, es dibuixa la personalitat de Zelenski en el marc del viatge a la ciutat de Kherson al novembre — just quan va ser alliberada per les tropes ucraïneses. El perfil també està acompanyat d'una nota amb el títol "L'esperit d'Ucraïna", que s'ha fet ressò de la resposta de governs com l'alemany — que va trencar "set dècades de pacifisme autoimposat" per enviar armament pesant amb l'objectiu d'ajudar a contenir la invasió russa. Però també ha parlat de les empreses que van tallar llaços amb Rússia, d'organitzacions civils com la del xef José Andrés (que va portar les seves cuines a la zona de guerra) o de persones que s'involucren a títol individual per ajudar els ucraïnesos.

"La resposta, per descomptat, resideix en l'exemple dels mateixos ucraïnesos. Si les opcions que va articular el seu president van donar claredat moral, van ser les persones qui li van donar significat actuant", conclou Time. És a dir, que ha acabat reconeixent Zelenski i l'esmentat "esperit d'Ucraïna". Un esperit en el qual ha englobat la capacitat de resistència i resiliència d'una població que, al marge de les dificultats, ha fet un front comú en l'àmbit militar i social. "Per demostrar que la valentia pot ser tan contagiosa com la por, per animar les persones i els països a unir-se en la defensa de la llibertat, per recordar-li al món la fragilitat de la democràcia i de la pau, Volodímir Zelenski i l'esperit d'Ucraïna són la persona de l'any per a Time", ha sentenciat.