La revista Time ha guardonat amb el premi Persona de l'Any Greta Thunberg per la seva influència en la lluita contra el canvi climàtic en aquest 2019. La jove activista sueca de 16 anys es converteix d'aquesta manera en la més jove de la història a rebre aquesta distinció.

La revista americana ha anunciat la notícia aquest dimecres acompanyada d'un reportatge amb la protagonista durant la seva travessia en catamarà fins a la seva arribada a Madrid per la COP25 divendres passat, 6 de desembre.

En poc més d'un any, concretament des d'agost del 2018, Thunberg ha aconseguit mobilitzar tot el món i així ha estat capaç que el seu missatge arribi als líders polítics. El mes de setembre passat compareixia davant de l'ONU i advertia que si els líders fallaven, no els ho "perdonaria". "Vostès m'han robat la meva infantesa i encara així jo soc una de les afortunades. La gent està patint i morint i vostès només poden parlar de diners", manifestava enfadada Greta Thunberg.

L'activista s'ha convertit en un fenomen mundial i així ho va demostrar en la seva arribada a Madrid, en la qual milers de persones l'esperaven tant a l'estació de Chamartín com a la COP o a la manifestació pel clima de divendres passat.

Per això, Time destaca que, malgrat no ser "ni una científica ni una política, ni tenir accés a sectors d'influència com ser multimilionària o princesa, ni estrella del pop, ni tan sols una adulta", Thunberg "ha reunit el valor per dir la veritat al poder", la qual cosa li ha valgut ser "icona per a una generació".

Així mateix, esmenten una afirmació del president francès Emmanuel Macron, que afirma que les actuacions de Thunberg i dels joves el van ajudar a "canviar". "Quan s'és líder, i cada setmana hi ha joves que es manifesten amb aquest missatge, no es pot romandre neutral", reconeix.

Tanmateix, el reportatge destaca que, malgrat ser una nena, "aborda els problemes del món amb el pes d'un ancià" i reviu els dies que Thunberg ha passat en el catamarà en el seu segon viatge per l'oceà Atlàntic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat