Via lliure pels talibans, que avancen ràpidament a l'Afganistan i ja controlen vuit capitals de província en menys d'una setmana. L'última en caure ha estat la capital de Baghlan, molt important estratègicament perquè connecta Kabul amb diferents regions del nord del país. Un avenç molt ràpid que coincideix amb l'inici de la fase final de la retirada de les tropes americanes del territori i que té previst concloure aquest mes, després de més de vint anys de conflicte.

El replegament dels EUA a l'Afganistan ha permès que s'acceleri l'expansió dels talibans. Tot i això, el president Joe Biden ha assegurat que no es penedeix d'haver ordenat la retirada de les tropes a l'Afganistan, malgrat el ràpid avenç dels insurgents. Ha subratllat que els líders afganesos han "d'ajuntar esforços" per fer front a la situació, i ha recordat que l'exèrcit americà ha deixat un bon equipament als militars locals.

Sense prou suport del govern

Malgrat l'equipament, el govern afganès està debilitat. Un diputat de la regió, Abdul Razaq Hashemi, ha declarat a Efe que no han comptat amb prou suport militar de l'executiu nacional per fer front als talibans a la ciutat de Pul-e-Khumri, la capital de la província de Baghlan. Aleshores, "les forces de seguretat han decidit sortir de la ciutat per evitar baixes entre la població civil". "Van abandonar a primera hora de la tarda la ciutat, cosa que va portar els combatents talibans a entrar a la ciutat i capturar edificis governamentals", segons ha afirmat a Efe un altre funcionari de seguretat de la regió.

"Els mujahidins estan perseguint l'enemic, que ha patit moltes baixes", ha dit el portaveu dels insurgents, Zabihullah Mujahid, que ha celebrat a Twitter la captura de la capital de Baghlan, que ha estat en el punt de mira dels talibans durant una dècada per la seva importància estratègica. Ha estat l'escenari d'algunes de les batalles més dures, però les forces de seguretat afganeses mai han aconseguit eliminar la presència insurgent en aquest territori.

Milers de desplaçats a Kabul

Més enllà de les pèrdues militars, el problema més greu és la crisi humanitària. Fonts de la província han confirmat a Efe que moltíssimes persones desplaçades es dirigeixen a Kabul després que els talibans hagin controlat Baghlan. De fet, la capital del país s'està començant a convertir en un campament amb milers de ciutadans afganesos que s'instal·len en parcs després d'escapar dels combats que colpegen l'Afganistan.

"Hem registrat 17.000 famílies desplaçades fins ara, però tenim por que aquesta xifra sigui molt més gran, al voltant de 30.000 famílies, unes 210.000 persones", ha informat el ministre de Gestió de Desastres, Ghulam Bahauddin Jailani. Alhora, creix el nombre de passaports que s'emeten, ja que els nou-rics se’n van: la desigualtat entre classes és patent a Kabul. Mentre els civils busquen refugi a la capital del país, que té molts números d'acabar sent ocupada, les grans fortunes marxen lluny per evitar el conflicte.

desplazados en kabul por la guerra en afganistan de los talibanes efe

Desplaçats afganesos pel conflicte contra els talibans intenten sobreviure a Kabul / Efe

Mentre la situació humanitària es comença a agreujar, la Comissió Europea ha comunicat que descarta una nova crisi migratòria pel conflicte afganès, que "és difícil, però no desesperat". "És una crisi militar, no migratòria", ha subratllat a Efe una font de la Unió Europea.

Pel que fa a Espanya, el govern espanyol treballa per portar els intèrprets afganesos que van col·laborar amb soldats espanyols, però que es van quedar al país després de la retirada de les tropes. Fonts dels ministeris d'Afers Exteriors i Defensa han comunicat a Efe que estan estudiant amb Interior com poden ser d'ajuda a aquestes persones, que ara se senten amenaçades pel ràpid avenç dels talibans.

 

Imatge principal: Un militar afganès al conflicte contra els talibans / Europa Press