Durant els últims quatre dies, d'ençà que dos terratrèmols van sacsejar Turquia i Síria, la població d'aquests dos països s'ha hagut d'acomiadar de moltes persones estimades, ja que el nombre total de víctimes mortals supera les 20.000. A mesura que passen les hores i continuen les missions de rescat, les esperances de trobar amb vida a amics o familiars que fa més de 100 hores que estan enterrats sota les runes es va disminuint, però encara hi ha petits moments d'alegria que empenyen als equips a seguir treballant de valent. Quatre dies després que es produissin els terratrèmols i s'esfondressin els edificis, a Turquia han trobat amb vida a quatre persones aquesta matinada, segons ha informat l'agència de notícies del país Anadolu.

Mare i fill sota les runes a Turquia

Per un costat, a Diyarbakir van aconseguir rescatar amb vida una mare i un fill, que eren a casa seva quan el bloc de pisos va cedir pel terratrèmol.  La dona té 32 anys i el nen només deu i els han aconseguit treure gràcies a càmeres tèrmiques i dispositius de escolta. Immediatament després de trobar-los amb vida, tot i que amb ferides, han estat traslladats en ambulància a un hospital per rebre atenció mèdica. La història d'aquests dos membres de la mateixa família recorda a la que hores abans s'havia viscut en un altre punt del país, quan els equips rescataven a un pare i una filla de només cinc anys després d'haver passat 90 hores sepultats. Els treballadors feia hores que els buscaven fins que els han trobat. També els han traslladat cap a un hospital proper entre aplaudiments de la població per la tasca imprescindible que estan fent els equips de rescat turcs (amb el suport de més dotacions vingudes d'arreu del món) des de dimarts. 

Cent hores després del terratrèmol s'ha aconseguit rescatar amb vida a dues altres persones, segons les agències que treballen sobre el terreny. Una, se l'ha trobat a la zona de Kahramanmaras, quan els equips de rescat han pogut sentir una veu que sortia de sota les runes d'una casa. Allà van descobrir a una dona de nacionalitat siriana. El seu rescat va ser complicat i es va allargar durant 14 hores. Com en la resta de casos, la van enviar directament al hospital. Finalment, els mitjans locals parlen de miracle pel rescat a Hatay d'una nena de només 7 anys, després de quatre dies sepultada. En el seu cas, la van trobar els bombers. 

Cada cop més difícil rescatar persones vives 

A mesura que van passant les hores, aquesta mena de troballes es tornen més difícils, per no dir impossibles. Segons l'últim balanç de les autoritats turques, sense tenir en compte els morts a Síria, la xifra total de víctimes supera les 18.000, a les que se li ha de sumar 72.242 ferits. Amb tot, s'estima que encara hi queden milers de persones desaparegudes, motiu pel qual el balanç encara ha de créixer. A Turquia, 120.000 persones participen en les tasques de recerca i rescat mentre el president del país, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat que les cases que s'han esfondrat es reconstruiran en un any. 

A la imatge principal, un nen és rescatat a Turquia / Efe