Només 12 hores després del primer terratrèmol de magnitud 7,8 que aquesta matinada ha devastat durant la matinada part de Turquia i Síria, en la mateixa àrea s'ha produït un nou sisme d'una magnitud pràcticament igual. El Centre Sismològic Europeu de la Mediterrània (EMSC) ha detectat poc després de les 11 del matí un nou terratrèmol de 7,7 de magnitud amb l'epicentre a 80 quilòmetres del primer sisme, en territori turc, segons informa EFE. El govern turc i el sirià han confirmat el nou sisme, el qual complica encara més la catàstrofe que, fins ara, s'ha cobrat 1.400 vides entre els dos països.

🔴 Terratrèmol a la frontera Turquia-Síria | DIRECTE

El primer terratrèmol ha tingut lloc de matinada i ha sorprès la majoria de persones dormint. Aquest segon sisme ha colpejat en un moment encara més delicat; quan s'estaven duent a terme les tasques de rescat. La situació és molt greu als dos països, per l'elevada xifra de morts i ferits i el gran nombre d'infraestructures i edificis danyats. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha descrit el primer terratrèmol com el desastre més gran del país des del 1939. Tant el primer com el segon sisme són els majors sisme registrats a Turquia d'ençà del que hi va haver el 1999 a Izmit (7,6), que va causar milers de morts. "Avui és un dia perquè 85 milions estiguin junts com un sol cor", ha afirmat el president turc.

509842aa ed37 40d0 86f3 a8f65f558756
 

Centenars de morts i milers de ferits

Les víctimes del nou terratrèmol encara no s'han començat a comptar, però fins ara, les xifres de morts i ferits són astronòmiques. Turquia ha declarat més de 900 morts i 5.383 ferits a les set províncies del sud del país afectades. Les autoritats sirianes, a la zona sota el control del govern de Bachar al-Assad, han confirmat almenys 326 morts. Per altra banda, a les zones de Síria sota control opositor s'han notificat 147 morts. Tot plegat fa que el recompte de morts es dispari fins a més de 1.400

A més, milers d'edificis i infraestructures han estat malmesos. De moment, només a Turquia, s'ha xifrat el nombre d'habitatges esfondrats o amb danys molt greus en 2.800. Un dels símbols de l'enorme destrucció del sisme és l'històric castell romà de Gaziantep, que feia més de 1.700 anys que estava dret i que ha estat arrasat pel tremolor.

Síria afronta una nova catàstrofe

Si bé aquests sismes són un cop molt dur per als dos principals països afectats, per a Síria la situació és encara pitjor. Immersa en més d'una dècada de guerra civil, la zona afectada es divideix entre el territori controlat pel govern d'al-Assad i l'últim enclavament del país controlat per l'oposició. La zona ja està prou malmesa pels combats, i el fet que dues administracions hi operin pot acabar sent un altre gran escull en aquesta nova crisi.