Cada minut que passa fa minvar les esperances de trobar persones amb vida sota els enderrocs. Els serveis de rescat, molts d'ells voluntaris d'arreu del món, busquen a contrarellotge més supervivents del terratrèmol que va sacsejar Turquia, Síria i el Kurdistan aquest dilluns. Fins ara, a Turquia s'ha pogut trobar prop de 8.000 persones amb vida que havien quedat sepultades per les runes d'edificis que es van esfondrar amb els sismes. Però ja han passat més de 50 hores del principal terratrèmol, amb tot el que això pot comportar per als desapareguts, per a qui cada minut sense aigua ni menjar, sense oxigen, sense medicines i sense assistència mèdica pot suposar la diferència entre la vida i la mort. És per això que els equips d'emergència fan un últim esforç per trobar els darrers supervivents, com els milers de famílies atrapats sota les seves pròpies cases. La situació és especialment crítica a Síria, un país en guerra que ja tenia el 70% de la infraestructura malmesa després d'una dècada de conflicte armat, i en el qual l'assistència humanitària arriba amb comptagotes.

Rescat "miraculós" d'una família al nord de Síria

A mesura que passen les hores, les històries de famílies com aquesta semblen més impossibles. L'equip de rescat dels Cascos Blancs ha aconseguit salvar tota una família que feia més d'un dia i mig que estava atrapada al nord-oest de Síria, la zona més colpejada al país perquè se situa prop de l'epicentre del sisme principal. "Un veritable miracle, ressonen les veus d'alegria aconseguint el cel, una família completa és rescatada de sota els enderrocs de casa seva", han indicat els Cascos Blancs, en un vídeo difós en el seu compte oficial de Twitter. En el clip s'aprecia com dos membres de l'equip treuen, en primer lloc, al pare, mentre que els altres dos nens són salvats successivament de sota els enderrocs entre una marabunta de gent que va acudir al lloc per a veure el "miracle" i cridava "Déu és gran".

"El temps s'esgota"

Els serveis d'emergència estan treballant a contrarellotge per a salvar a les "centenars de famílies" que continuen encara atrapades. "El temps s'està esgotant, centenars de persones continuen atrapades sota els enderrocs. Cada segon pot salvar una vida", van alertar els Cascos Blancs, l'equip d'emergències que opera a les àrees de Síria en mans de l'oposició i que està liderant els rescats a les províncies d'Idlib i Alep (nord-oest). Al sofriment del terratrèmol s'afegeix que l'única via directa d'entrada de subministraments a les àrees del nord-oest de Síria, el pas fronterer de Bab al Hawa, ha quedat danyada. Es tracta de l'únic punt pel qual entren subministraments a les àrees d'Idlib i la veïna regió d'Alep en mans de l'oposició, a excepció d'alguns enviaments puntuals d'ajuda humanitària de les Nacions Unides des de les zones controlades pel govern del president sirià, Bachar al-Asad.