El president rus, Vladímir Putin, no havia sortit de Rússia des que va començar la guerra d'Ucraïna. Però això s'ha acabat. Per al seu primer viatge a l'estranger des que va començar la invasió el passat 24 de febrer, el president ha triat el Tadjikistan. Una opció que ha sorprès a molts. El Kremlin va dir en un comunicat previ al viatge que les converses amb el president del país, Emomali Rahmon, se centrarien en l'aliança estratègica entre Moscou i Duixanbe i la situació a l'Afganistan. No hi havia més detalls. L'assessor de Putin en matèria d'exteriors, Iury Ushakov, havia dit prèviament que intentaria defensar que Tadjikistan s'unís al bloc comercial de la Unió Econòmica Eurasiàtica, liderada per Moscou. Tot i que això, no és del tot nou.

Segons RFE/RL al Tadjikistan, també podrien tractar-se de temes més delicats. El locutor de programa hauria dit que Putin i Rahmon es trobarien individualment per parlar de temes delicats. Aquests punts inclourien parlar de la situació interna del país i la possible assistència de Duixanbe a Moscou per evitar l'impacte total de les sancions occidentals, la necessitat que Rahmon accepti el govern talibà i la delicada qüestió de successió. 

Unes explicacions que, tal com recull el portal Eurasianet, aquestes explicacions són més intrigants i convincents, perquè el Tadjikistan és un soci relativament de segon nivell per a Rússia en la majoria dels altres aspectes. 

Putin busca enfortir aliances amb el Tadjikistan

Malgrat tot, el comerç bilateral dels primers cinc mesos del 2022 va experimentar un creixement interanual del 46,2% en comparació amb el mateix període de 2021. Rússia, però accelera la seva presència a altres formes, mitjançant la construcció d'escoles. Cinc noves escoles de rus estan sent construïdes amb fons de Moscou, i programades per obrir al setembre. 

Però l'espectre d'un col·lapse ràpid de la prosperitat russa causat per les sancions amenaça tant l'aspecte econòmic com el cultural d'aquesta relació. El Banc Mundial estima que les remeses enviades a casa pels treballadors migrants tadjiks, la gran majoria dels quals solen anar a treballar a Rússia, poden caure un 40% el 2022. Això pot fer que l'economia tadjika es contregui un 2%, segons dades del banc.

Les remeses d'origen rus han estat durant molt de temps un salvavides per als governants salvatgement corruptes i ineptes de Tadjikista. No obstant això, un dels molts desavantatges d'aquest model és que dona a Rússia una poderosa influència per influir en els assumptes interns de Tadjikistan, perquè el Kremlin sempre es reserva el dret de tancar les fronteres als treballadors tadjiks. Sovint ha fet amenaces vetllades de fer aquesta possibilitat.

Per altra banda, Moscou es presenta com a soci indispensable en altres aspectes. La base militar número 201 de Rússia a Tadjikistan, repartida entre les ciutats de Duixanbe i Bokhtar, és la més gran que té fora de les seves pròpies fronteres.

 

Imatge principal: El president rus, Vladímir Putin (a la dreta) escolta el president de Tadjikistan, Emomali Rahmon (esquerra), durant la seva reunió a Duixanbe, Tadjikistan / Efe