La monarquia britànica ha perdut la figura més estimada pels ciutadans del Regne Unit, Elisabet II, i ara, l'hereu Carles III i la reina consort Camil·la no són ni de lluny l'opció preferida dels britànics. Segons la darrera enquesta del centre d'investigació IPSOS, feta amb motiu del Jubileu de platí de la reina, només un 14% dels enquestats consideren que Carles III és el seu membre preferit de la casa reial britànica. El qui serà el seu successor quan abandoni el tron, el seu fill i príncep Guillem, és molt més popular que ell: un 28% el prefereixen. I no només això, sinó que els seus nets Jordi, Carlota, Lluís, Archie i Lilibetsón encara més populars que el monarca, amb un 22%.

Per la seva banda, la reina consort, Camil·la, surt encara més perjudicada que el seu marit a les enquestes. Amb només un 9%, sembla que gran part dels britànics no perdonen encara l'afer amb Carles III quan ell estava casat amb la princesa Diana de Gal·les. Per això, Camil·la se situa molt enrere de la seva successora a reina consort, la duquessa de Cambridge i esposa de Guillem, Caterina. La popularitat de la duquessa fa que se situï just darrere d'Elisabet II, amb un 32% dels enquestats que la prefereixen.

Carles III d'Anglaterra puja amb 73 anys al tron i sent una figura poc valorada. De fet, molts dubten de com serà de bona la seva tasca al capdavant de la casa reial britànica. Segons la mateixa enquesta d'IPSO, un 20% dels enquestats creuen que ho farà malament com a rei i només un 49% confia que farà bona feina. En canvi, el príncep Guillem té més confiança del poble: un 74% considera que ho faria bé, i només un 7% creu que les coses aniran malament quan assumeixi el càrrec.

Un suport majoritari a la monarquia

En general, però, la institució de la monarquia britànica no ha perdut el suport dels ciutadans del Regne Unit. Tot i que des del 2012 la popularitat de la corona ha experimentat un lleu descens, amb les grans celebracions del Jubileu de platí de la Reina va experimentar un repunt i gairebé un 70% dels britànics creuen que la monarquia és el millor model polític pel país. 

El moviment republicà al Regne Unit, en canvi, és ínfim i només un 22% creuen en l'abolició de la reialesa britànica. Amb tot, els republicans es fan sentir. Pel Jubileu de platí, el juny d'aquest any, van penjar cartells a favor de la república arreu del país i van aconseguir que l'etiqueta "#AbolishTheMonarchy" (Aboliu la monarquia) es fes tendència a Twitter.

El que més destaca és que en les últimes dues dècades la indiferència sobre la monarquia ha crescut notablement fins a situar-se en uns màxims propers al 20%. Caldrà veure com evoluciona la imatge que tenen els britànics de la institució sense la reina Elisabet II i amb un nou rei que no enamora i ha estat tacat per escàndols al llarg de la seva vida. Tanmateix, la imatge moderna que projecten el príncep Guillem i Catarina, i l'estima que de moment desperten els més petits de la família, fa pensar que la corona britànica té futur més enllà d'aquest nou regnat que tot just ara comença.