Es compleixen totes els pronòstics. El Partit Liberal Democràtic (PDL) ha guanyat les eleccions parcials parlamentàries al Japó d'aquest passat diumenge. La jornada electoral ha estat marcada pel recent assassinat de l'ex primer ministre Shinzo Abe, qui es trobava fent campanya per al PDL quan va ser disparat amb una escopeta casolana. El govern actual, en mans del mateix partit d'Abe, es va decidir a mantenir els comicis en peu, malgrat l'atemptat, i finalment han sortit reforçats de la cita electoral. 

El PLD va obtenir 63 escons als comicis de diumenge a la Cambra Alta del parlament nacional, més de la meitat dels 125 que estaven en joc, una victòria interpretada com un vot de confiança en l'administració de l'actual primer ministre, Fumio Kishida, en mig de la creixent inflació i la tensa situació geopolítica. Aquesta ha estat la victòria més gran del partit des del 2013, una victòria en què la recent mort d'Abe ha jugat un paper destacat. 

Revisant la constitució pacifista 

Malgrat que sovint queden en un segon pla, els crims de l'imperi japonès abans i durant la Segona Guerra Mundial van marcar la geopolítica d'Àsia, fins i tot avui dia, quan les ferides no afrontades de la guerra encara són grans esculls en les relacions entre la Xina, Corea del Sud i el Japó. Amb la derrota de l'imperi nipó davant dels Estats Units, el país es va reconstruir i crear una nova constitució de premissa pacifista i que limitava la militarització del país, per intervenció dels vencedors del conflicte bèl·lic. 

Aquesta constitució pacifista ha perdurat durant una setantena d'anys fa anys que està en el punt de mira de la dreta més reaccionaria del Japó, entre els quals es troba el partit d'Abe. L'exmandatari era un gran defensor del rearmament nipó i un dels majors negacionistes dels crims de guerra de l'exèrcit japonès. Amb la nova victòria del PDL, la constitució pacifista del Japó pot tindré els dies comptats i una nova era de militarització es podria obrir pas al país

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha afirmat en la seva primera compareixença després de la seva victòria electoral que farà seves les taques inconcluses de Shinzo Abe, una d'elles l'esmena constitucional. Kishida ja seguia la línia més dura de govern que va marcar Abe, però l'atemptat ha estat una nova empenta per l'actual primer ministre. "L'ambient al Japó i al món "està canviant ràpidament i hi ha molts problemes. (...) Crec que el mateix Abe era qui més ho lamentava", ha advertit Kishida.