El cos de l'ex primer ministre del Japó Shinzo Abe ha arribat a Tòquio aquesta matinada. L'atemptat contra l'exmandatari japonès ha commocionat la població japonesa, en un país on la violència armada és pràcticament inexistent. Arreu de l'Estat les persones s'han congregat per fer ofrenes florals en memòria de l'ex primer ministre. Abe ha estat assassinat en un míting a Nara en plena campanya electoral per a les pròximes eleccions a la cambra alta japonesa. Malgrat el magnicidi que ha viscut el país, l'actual primer ministre Fumio Kishida, membre del Partit Liberal Democràtic (PDL) com Abe, manté la cita electoral. 

L'escena de la mort d'Abe, les afores de l'estació de Yamato-Saidaiji a Nara, ha esdevingut un punt de trobada pels ciutadans japonesos que volen honrar la memòria de l'ex primer ministre conservador. Allà s'hi ha instal·lat un altar en què diverses persones s'hi han apropat per mostrar els seus respectes, lliurar flors i pregar. Altres simpatitzants d'Abe s'han desplaçat a l'oficina que tenia a la localitat de Shimonoseki, a la prefectura de Yamaguchi, el seu districte electoral. A Tòquio alguns ciutadans han esperat l'arribada del cotxe que transportava les restes de l'exmandatari, on també es trobava la seva vídua. 

ciutadans japonesos fan ofrenes florals per la mort de shinzo abe europa press
Un grup de ciutadans japonesos es concentren en l'altar disposat en el lloc en què ha estat assassinat Shinzo Abe. Foto: Rodrigo Reyes Marin / Europa Press

Mentre part de la societat japonesa continua en xoc pels esdeveniments del passat divendres, la política nipona es prepara per continuar amb les eleccions a la cambra alta del país. Abe estava fent campanya pel PDL, partit al govern i majoria en aquesta cambra, just quan va ser tirotejat. El partit partia amb avantatge en aquests comicis, un avantatge que s'espera que es vegi magnificat per l'atemptat contra l'ex primer ministre. 

Tetsuya Yamagina, l'assassí confés de Shinzo Abe

En el mateix lloc dels fets, la policia japonesa va detenir un home de 41 anys, ex membre de la marina nipona i a l'atur com a sospitós, conegut com a Tetsuya Yamagina. L'home ha confessat a la policia que va ser ell qui va disparar amb una escopeta feta per ell mateix contra l'ex primer ministre. Els motius? Segons informa l'NHK, Yamagina estava convençut que Abe formava part d'un grup religiós al qual està en contra. "El sospitós ha confessat que ha comès l'atac perquè tenia ressentiment contra una organització especifica de la que creia que Abe formava part", ha d'alçat la policia, que ha evitat entrar en més detalls sobre aquesta suposada organització. 

En canvi, sí que s'ha donat a conèixer més detalls dels plans de l'assassí, qui feia temps que tenia a Abe en el seu punt de mira. En un principi el seu pla no era disparar a l'ex primer ministre, sinó que pensava a fer un explosiu. "Originalment, tenia la intenció de fer un explosiu i matar-lo. Vaig fer moltes armes i les vaig completar fa uns mesos", hauria declarat Yamagina, segons la televisió pública japonesa. 

A més, el culpable hauria reconegut que feia temps que seguia els moviments d'Abe. Sense anar més lluny, ha explicat a la policia: "He estat a altres mítings per matar l'antic primer ministre. També vaig anar al lloc del discurs a Okayama el dia abans". Per això, la policia sospita que feia temps que buscava una oportunitat per poder disparar a Abe.