El Parlament Europeu ha retirat la immunitat de dos eurodiputats sospitosos en el Qatargate: el belga Marc Tarabella i l'italià Andrea Cozzolino, els dos del grup socialdemòcrata. La decisió en ambdós casos s'ha pres aquest dijous per majories parlamentàries aclaparadores, fins al punt que les càmeres han captat al mateix Tarabella votar a favor d'aixecar la seva pròpia immunitat — ja que sovint s'ha mostrat convençut que podrà aclarir el seu paper a la trama de corrupció i demostrar la seva innocència davant d'un tribunal.

La retirada de la immunitat dels dos diputats permetrà ara a la justícia belga continuar amb el procés judicial. Va ser el passat 2 de gener quan les autoritats van demanar a l'Eurocambra l'aixecament del privilegi als dos parlamentaris, de manera que el Parlament Europeu va començar el procés per a la retirada de la immunitat el passat 16 de gener. En total, la institució ha tardat exactament un mes a completar el procediment — quan en altres casos la cosa es pot arribar a dilatar mesos i mesos.

 

Kaili, Panzeri, Giorgi, Talamanca i el Qatargate

Tarabella i Cozzolino no són els únics eurodiputats sospitosos en el Qatargate: també hi ha l'exvicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili (qui ja va ser destituïda de les seves funcions), però ella no va poder invocar la seva immunitat perquè va ser sorpresa en flagrant delicte i està imputada des d'aleshores. La socialista grega ja va confessar la seva implicació en la trama de corrupció el passat dimarts 20 de desembre, tot admetent que va ordenar al seu pare que marxés amb els diners. D'altra banda, hi ha l'exeurodiputat socialista italià Pier Antonio Panzeri — considerat el cervell del Qatargate i que ha acordat confessar com funcionava la trama, a canvi de reduir la condemna.

La llista de sospitosos la completen la parella sentimental de Kaili i assistent parlamentari, l'italià Francesco Giorgi; i el lobbista i secretari general de l'ONG No Peace Without Justice, el també italià Niccolò Figa-Talamanca. Tots dos van ser detinguts en una operació policial en la qual els agents van arribar a requisar més d'1,5 milions d'euros, a més de tot un seguit de telèfons i equips informàtics. Recordem que també hi ha dubtes sobre la vinculació amb l'escàndol de corrupció de l'eurodiputat de Ciutadans José Ramon Bauzá i l'Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

 

Imatge principal: els dos eurodiputats sospitosos en el Qatargate, el belga Marc Tarabella i l'italià Andrea Cozzolino / Europa Press