El Parlament Europeu ha iniciat aquest dilluns el procés per retirar la immunitat als implicats i investigats pel cas del QatargateLa presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha anunciat davant el ple de l'Eurocambra l'inici de la retirada d'immunitat de l'italià Andrea Cozzolinno i el belga Marc Tarabella, com havia sol·licitat la justícia belga el passat 2 de gener en el marc de la recerca dels suposats suborns de Qatar i el Marroc que acumula, de moment, quatre imputats empresonats. En paral·lel, la Fiscalia Europea contra el Frau va sol·licitar a mitjans desembre l'aixecament de la immunitat de la primera imputada per aquest mateix cas, la socialista grega Eva Kaili. També s'ha iniciat el procés per retirar la immunitat a Maria Spyraki, encara que en aquest cas és per una sospita de frau en la gestió de les dietes parlamentàries i no guarda relació amb el Qatargate.

Les sol·licituds de retirades d'immunitat dels eurodiputats, conegudes també com a suplicatoris, es tramiten en la comissió d'Assumptes Jurídics, que ha de nomenar un encarregat de redactar un informe per recomanar que es retiri o no aquest privilegi. El diputat té dret a ser escoltat en una audiència i l'informe final es vota tant en comissió com en ple. La presidenta ha demanat a tots els serveis implicats que donin prioritat a aquest procés perquè el vot final pugui tenir lloc durant la setmana del 13 de febrer, quan se celebri el següent ple de la institució. La urgència es deu en part a què la investigació, per part de la policia i serveis jurídics belgues, ja està en curs.

En paral·lel, a l'inici del ple, Metsola també ha aprofitat per a traslladar a l'hemicicle les reformes proposades per a cobrir les deficiències que han afavorit un escàndol com el "Qatargate" i evitar que es produeixi quelcom similar en un futur. "Això és el començament, no el final. Començarem amb les mesures que es puguin implementar ràpidament, serem honestos i oberts durant el procés", ha dit Metsola, que ha recordat que les mesures dissenyades preveuen centrar-se en una nova política sobre les portes giratòries, un millor control de qui té accés al Parlament o major transparència dels qui representen a països externs a l'Eurocambra.

Mauritània, nou país sospitós per suborns

L'escàndol de suborns a alts càrrecs del Parlament Europeu perquè prenguessin decisions favorables no es limita només a Qatar i Marroc. Les investigacions i interrogatoris als detinguts per aquesta trama han revelat, segons va explicar el mitjà belga Le Soir, que hi ha un tercer país implicat: Mauritània. A més de buscar influir en les decisions europees sobre Qatar i el Marroc, la trama hauria acceptat també treballar a favor d'aquest país. "Tenen un problema d'imatge i van contractar a Panzeri per a veure què feien", va explicar Giorgi a les autoritats belgues, segons aquest diari. A canvi, Panzeri hauria rebut "25.000 euros en efectiu", assegura l'antic assistent parlamentari, que ha confessat que, per part seva, com a retribució va poder llogar un apartament seu a Brussel·les a l'ambaixador de Mauritània.