Més revelacions sobre el Qatargate. El Marroc podria ser el país responsable d'establir les estructures de la xarxa de suborns per influir a l'Eurocambra, segons ha pogut saber el diari Der Spiegel. Tot i que en un principi la trama de corrupció que implica membres del Parlament Europeu es va centrar en Qatar, el Marroc podria haver jugat un paper encara més important. El mitjà alemany ha tingut accés a més de 1.300 documents interns que han permès fer una reconstrucció de la investigació, la qual va provocar la detenció, entre d'altres, de la vicepresidenta del Parlament Europeu Eva Kaili. Així mateix, segons publiquen, la informació feta pública fins ara "és només la punta de l'iceberg" i assenyalen que països com "Mauritània i, potser fins i tot, de l'Aràbia Saudita" podrien estar implicats. 

Der Spiegel recull que els funcionaris belgues van iniciar la investigació del Qatargate fixant-se amb el Marroc. El servei secret d'un país aliat va avisar les autoritats belgues de l'existència d'una organització criminal que estava actuant al país per influir en l'opinió sobre el Marroc amb la col·laboració de parlamentaris europeus. Davant d'això, el Servei de Seguretat de l'Estat (VSSE) de Bèlgica va aplicar mesures excepcionals, com la vigilància secreta de presumptes implicats i l'escorcoll d'alguns dels seus domicilis. En concret, funcionaris del servei secret belga van accedir a la casa d'Antonio Panzeri, exdiputat de l'Eurocambra que actualment està sent investigat per aquest cas de corrupció, on van trobar amagats 380.050 euros en efectiu sota el llit i 320.000 més guardats a la caixa forta. A pesar d'aquestes proves, en un principi no es va presentar cap denúncia i els investigadors només van advertir el fiscal general. A la vegada, van continuar recollint més informació d'aquesta presumpta xarxa de suborns al Parlament Europeu en benefici del Marroc. 

Alts càrrecs del Marroc, possibles implicats

Els documents consultats pel mitjà alemany posen sobre la taula la possible implicació del servei d'intel·ligència exterior marroquí DGED. Segons apunten, el mateix cap de la DGED, Yassine Mansouri, podria estar directament involucrat en l'intent d'influir en els parlamentaris de la UE. Les proves recollides pels investigadors belgues mostren que Mansouri es va trobar amb l'eurodiputada Andrea Cozzolino, la qual també es creu que forma part de la xarxa formada per l'exdiputat del Parlament Europeu Panzeri. "Si es fonamenta, significaria que els tentacles de l'escàndol s'estenen als nivells més alts de l'estat marroquí", subratlla Der Spiegel. De fet, en la possible connexió marroquina amb els parlamentaris, Mansouri es trobaria al capdavant, seguit de l'ambaixador del Marroc a Polònia, Abderrahim Atmoun, que, segons detallen, té bons contactes a Brussel·les i París. Sense anar més lluny, els investigadors recullen una foto del 2014 que Atmoun va publicar a Facebook on apareix amb Panzeri

Què buscava el Marroc?

La possible implicació del govern de Rabat en aquesta trama criminal podria tenir unes motivacions clares. Cal recordar que dos terços del comerç exterior del Marroc depenen de la Unió Europea, segons va exposar Josep Borrell, alt representant de la UE per a Afers Exteriors, durant un viatge a la capital del país. A banda, el Marroc és el principal receptor de finançament de la cooperació de la UE, amb un total de 1.600 milions d'euros previstos entre 2021 i 2027. Així mateix, el govern marroquí també busca el suport polític d'altres estats pel seu conflicte pel Sàhara Occidental. Per la seva part, la UE està interessada a mantenir la seva relació amb el Marroc per frenar l'arribada de migrants africans a Europa.