La Unió Europea està buscant nous aliats per fer front a la crisi energètica, després que Rússia retallés el subministrament de gas. Aquesta qüestió fa mesos que preocupa als països, i no només als Estats membres de la UE. Molts presidents han començat a moure's i han iniciat una ronda de contacte amb l'Estat que podria ser la nova benzinera d'Europa. Segons el diari econòmic alemany Handelsblatt, es tracta de Kazakhstan, un país de l'Àsia Central que fins ara tenia una estreta vinculació amb el Kremlin i que aquest diumenge celebra unes eleccions anticipades que ho podrien determinar tot. El mitjà citat argumenta que "depèn de com es desenvolupi el sistema polític de Kazakhstan, si pot alliberar-se d'estructures corruptes i establir les bases de l'estat de dret, els comicis decidiran les perspectives del país".

Europa ha mostrat el seu interès a Kazakhstan

Kazakhstan, segons recull Handelsblatt, s'està distanciant de Moscou i buscant nous aliats en la política mundial. Europa podria ser una opció i, de fet, el president del país, Kasim-Yomart Tokaev, ja ha fet diverses reunions amb alts càrrecs europeus. Entre ells, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el cap diplomàtic de la UE, Josep Borrell. Tokaev, però, també s'ha trobat amb el president de la Xina, Xi Jinping, i, fins i tot, ha jugat al tenis taula amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan. "La gran necessitat causada per la fallada del subministrament d'energia rus el que crida l'atenció al Kazakhstan", ha apuntat el mitjà citat. "Des de l'inici de la guerra contra Ucraïna, els contactes entre Kazakhstan i la UE s'han intensificat", ha confirmat una economista de l'Institut d'Estudis Econòmics Internacionals de Viena al diari alemany, que també ha assenyalat que "el focus principal està en la qüestió energètica".

El mateix president Tokaev va assegurar que "Kazakhstan està disposat a utilitzar el seu potencial d'hidrocarburs per estabilitzar la situació als mercats mundials i europeus". Tot i les seves paraules, el ministre d'Energia del país, Bolat Akschulakov, va puntualitzar que per produir aquesta quantitat de petroli és necessari "molt temps i diners".

Kazakhstan té reserves de petroli de 30.000 milions de barrils

Kazakhstan, amb 19 milions d'habitants, és un país ric en recursos energètics amb més de 250 jaciments de gas i petroli operats per grans corporacions. De fet, Handelsblatt assegura que el país té 30.000 milions de barrils de reserves de petroli. La UE s'ha convertit en el primer comprador de petroli del país, encara que "Rússia, la Xina i els EUA també s'interessen pel país des de fa molt de temps", ha apuntat un expert en Kazakhstan al diari econòmic.

A l'espera dels resultats dels comicis de Kazakhstan

Aquest diumenge Kazakhstan celebra uns comicis anticipats que poden marcar el futur del país. "Si les eleccions surten com tothom espera, consolidaran encara més el poder de Tokaev", estimen especialistes al Handelsblatt. Un resultat que beneficiaria a Brussel·les, ja que és una figura "molt activa pel que fa a les relacions econòmiques amb la UE". El mateix Borrell va fer una piulada assegurant que hi havia "oportunitats comunes, com ara el comerç l'energia i l'agenda verda". Tanmateix, el país dirigit per Tokaev xoca frontalment amb els Estats membres pel que fa a la llibertat. Sense anar més lluny, el passat gener van morir 200 persones al país a causa de la repressió de la policia a manifestants que protestaven contra els alts preus. Tokaev va emetre l'ordre de disparar contra ells, als quals va qualificar de "terroristes". A més a més, segons apunta el mitjà alemany  "encara hi ha marge de millora pel que fa a la democràcia i la llibertat de premsa”."Per descomptat, l'economia obre portes. Però internament, Kazakhstan encara es troba en una situació difícil”, assenyala.