El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha advertit aquest dijous que el desplegament en els últims dies de tropes de Rússia a Bielorússia, veïna d'Ucraïna, és "el més gran" que ha fet Moscou des de la Guerra Freda. "S'esperen 30.000 tropes de combat, Spetsnaz, que es tracta d'unes forces especials d'operacions, incloent-hi el Su-35, míssils Iskander amb capacitat dual i sistemes de defensa aèria S-400", ha indicat Stoltenberg en una declaració a la premsa en la caserna general de l'Aliança, en la qual ha alertat de què es tracta d'una "àmplia gamma de modernes capacitats militars". A més, ha afirmat que aquest "moviment significatiu de tropes russes dins de Bielorússia" que s'ha vist en els darrers dies, és "el desplegament més gran rus des de la Guerra Freda". 

Conseqüències per a Rússia

D'altra banda, Stoltenberg ha advertit que aquest desplegament “es combina” amb l'exercici nuclear anual de Rússia previst per a febrer. Ha recordat que entre el 10 i el 20 de febrer Moscou i Minsk tenen acordat celebrar maniobres militars conjuntes. El secretari general aliat s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions a la premsa després de reunir-se amb el primer ministre de Macedònia del Nord, Dimitar Kovacevski.  “L'OTAN continua demanant a Rússia que rebaixi la tensió. Qualsevol nova agressió russa tindria conseqüències severes i comportarà un elevat preu”, ha advertit. El polític noruec ha assegurat així que l'Aliança Atlàntica està disposada a implicar-se en un “diàleg significatiu” amb Moscou i que ja ha enviat propostes per escrit a Rússia.

De la mateixa manera ha assegurat que "els aliats estan preparats per a abordar les relacions OTAN-Rússia, com reduir riscos i incrementar la transparència, i el control d'armes i la no proliferació”. En qualsevol cas, ha deixat clar que l'OTAN “no comprometrà principis fonamentals”, i s'ha referit en concret al “dret de cada país a triar el seu propi camí” i “la capacitat de l'OTAN de protegir i defensar a tots els aliats”. Tot i que Stoltenberg ha advertit que "estan preparats per al pitjor escenari" ha deixat clar que "estem compromesos amb trobar una solució política a la crisi". El secretari general també ha aprofitat per referir-se a l'anunci d'aquest dimecres dels Estats Units que desplegarà 3.000 tropes addicionals a Alemanya, Polònia i Romania davant l'amenaça russa.

"Estem units"

“És un poderós senyal del compromís dels EUA i se suma a altres contribucions recents dels EUA a la nostra seguretat compartida”, ha assegurat, en referència al fet que també ha posat un grup d'atac de portaavions sota el comandament de l'OTAN al Mediterrani i al fet que ha proporcionat 8.500 soldats en alta disposició per a la Força de Resposta de l'Aliança. Stoltenberg ha recordat que ja han posat en alerta la Força de Resposta de l'OTAN i està considerant el desplegament de batallons addicionals en la part sud-est de l'Aliança. Igualment, ha donat la benvinguda a les ofertes recents dels Aliats per a millorar la dissuasió i la defensa de l'OTAN “amb més tropes, més vaixells i avions”.“L'OTAN uneix a Europa i Amèrica del Nord per a fer front a la crisi actual. Som forts, estem decidits i units en la nostra resposta”, ha declarat.