El president Joe Biden ha aprovat el desplegament d'uns 3.000 soldats nord-americans a l'est d'Europa en els pròxims dies en ple enfrontament amb Rússia per Ucraïna. El portaveu del Departament de Defensa dels Estats Units, John Kirby, ha dit en una roda de premsa que 1.000 militars es desplegaran a Romania, mentre que altres 2.000 seran enviats a Polònia i a Alemanya. Els 3.000 soldats s'afegeixen als 8.500 soldats que el Pentàgon va posar en alerta el mes passat per desplegar-se a Europa si cal. En conjunt, els moviments tenen com a objectiu tranquil·litzar els aliats de l'OTAN davant l'acumulació militar russa a prop d'Ucraïna, segons Reuters. Les tropes nord-americanes desplegades inclouen equips de combat de brigada addicionals, personal de logística, suport mèdic, suport a l'aviació i forces implicades en missions d'intel·ligència, vigilància i reconeixement.

Mentrestant, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha parlat aquest dimarts sobre la crisi d'Ucraïna i la pugna que té oberta amb els Estats Units i l'OTAN. En la compareixença, Putin ha alertat que, si Ucraïna entra a formar part de l'OTAN, pot derivar en una guerra oberta entre Rússia i l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord pel control de la península de Crimea. En concret, el mandatari rus ha indicat: "Imaginem que Ucraïna, com a país de l'OTAN, inicia una operació militar pel control de Crimea. Què fem? Batallem amb l'OTAN? Algú ha pensat en això? Sembla que no". Vladímir Putin insisteix que és Ucraïna qui contempla a la seva doctrina militar el fet de "recuperar Crimea, inclosa la via militar. No és una cosa que diguin en públic, és que està escrit als seus documents", ha asseverat el president de Rússia.

A la roda de premsa, l'ha acompanyat el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, amb qui Putin s'ha reunit aquest dimarts. El líder rus ha assenyalat directament els Estats Units i l'OTAN per ignorar "les principals preocupacions de Rússia en matèria de seguretat, especialment pel que fa a l'expansió de l'Aliança cap a l'est". Això és el que conclou de la resposta que ha rebut per part dels EUA i de l'organització, tot i que ha destacat que encara estan "analitzant detingudament" el que els han traslladat. Sobre els Estats Units, Putin també ha subratllat que "no es preocupen tant de la seguretat del país veí, sinó d'utilitzar a Ucraïna com a instrument per a contenir el desenvolupament de Rússia". En aquest context, el president rus ha elevat el to per dir que les opcions que els EUA busquen són "arrossegar-nos a un conflicte armat i imposar-nos amb ajuda dels seus aliats a Europa les sancions més dures; o arrossegar a Ucraïna a l'OTAN, emplaçar des d'allà armament ofensiu i animar els ultranacionalistes a solucionar el tema del Donbass i Crimea per la via militar, de manera que també ens portarien a un conflicte armat".