El president de Rússia, Vladímir Putin, ha parlat aquest dimarts sobre la crisi d'Ucraïna i la pugna que té oberta amb els Estats Units i l'OTAN. En la compareixença, Putin ha alertat que, si Ucraïna entra a formar part de l'OTAN, pot derivar en una guerra oberta entre Rússia i l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord pel control de la península de Crimea. En concret, el mandatari rus ha indicat: "Imaginem que Ucraïna, com a país de l'OTAN, inicia una operació militar pel control de Crimea. Què fem? Batallem amb l'OTAN? Algú ha pensat en això? Sembla que no". Vladímir Putin insisteix que és Ucraïna qui contempla a la seva doctrina militar el fet de "recuperar Crimea, inclosa la via militar. No és una cosa que diguin en públic, és que està escrit als seus documents", ha asseverat el president de Rússia.

A la roda de premsa, l'ha acompanyat el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, amb qui Putin s'ha reunit aquest dimarts. El líder rus ha assenyalat directament els Estats Units i l'OTAN per ignorar "les principals preocupacions de Rússia en matèria de seguretat, especialment pel que fa a l'expansió de l'Aliança cap a l'est". Això és el que conclou de la resposta que ha rebut per part dels EUA i de l'organització, tot i que ha destacat que encara estan "analitzant detingudament" el que els han traslladat. Sobre els Estats Units, Putin també ha subratllat que "no es preocupen tant de la seguretat del país veí, sinó d'utilitzar a Ucraïna com a instrument per a contenir el desenvolupament de Rússia". En aquest context, el president rus ha elevat el to per dir que les opcions que els EUA busquen són "arrossegar-nos a un conflicte armat i imposar-nos amb ajuda dels seus aliats a Europa les sancions més dures; o arrossegar a Ucraïna a l'OTAN, emplaçar des d'allà armament ofensiu i animar els ultranacionalistes a solucionar el tema del Donbass i Crimea per la via militar, de manera que també ens portarien a un conflicte armat".

"Problema tancat"

En aquesta línia, Vladímir Putin ha considerat que "si un actor vol evitar aquest desenvolupament negatiu dels esdeveniments, cosa que nosaltres volem fer, cal tenir en compte realment els interessos de tots els països, inclosa Rússia, i trobar una solució a aquest problema". Convé recordar que el màxim mandatari rus va ordenar l'annexió de Crimea l'any 2014. Des del Kremlin, sostenen que aquest afer està "tancat" i el qualifiquen de part del seu "territori sobirà". Encara en aquesta línia, Vladímir Putin ha apuntat: "Què és el que no entén o molesta a Ucraïna? El que cal és trobar la forma de garantir la seguretat i els interessos de tots els participants en aquest procés, des d'Ucraïna als països europeus i a Rússia. Això només és possible a través d'una anàlisi seriosa de les propostes incloses als nostres documents", propostes que creu que han estat "ignorades". El cap del Kremlin ha posat en relleu que "la política de portes obertes de l'OTAN no està escrita a cap part". Putin ha fet referència a l'article 10 del tractat de l'OTAN, que sí que explica que l'Aliança pot acceptar la inclusió de nous països europeus sempre que tots els estats membres hi estiguin d'acord". El president de Rússia ha volgut matisar que, encara que es pot, "no està obligat". "Tant els Estats Units com l'OTAN poden dir a Ucraïna: volem garantir la vostra seguretat, la valorem. Respectem la vostra aspiració, però no us podem acceptar, ja que nosaltres tenim altres obligacions internacionals", ha desenvolupat.