Els líders occidentals s'estan preparant perquè el president rus, Vladímir Putin, faci servir "qualsevol eina que li quedi", incloent-hi amenaces nuclears i ciberatacs, com a resposta a una esperada contraofensiva ucraïnesa contra Rússia. Els funcionaris britànics a la cimera de ministres de relacions exteriors del G7 al Japó van dir que esperaven que Rússia prendrà represàlies i "ha d'estar preparat" per tàctiques extremes en el seu intent d'aferrar-se en territori ucraïnès. 

L'expresident rus Dmitri Medvédev va dir el mes passat que Moscou estava llest perquè els ucraïnesos responguessin i va advertir també que el seu país faria servir "absolutament qualsevol arma" si Kíiv intentava prendre de nou Crimea, annexionada per Rússia l'any 2014.

Semblava que hi havia un sentiment a Moscou que les seves tropes podien trobar-se a la defensa Ucraïnesa, perquè la de l'hivern promesa de Rússia patia una desacceleració, destaca el The Guardian. La retòrica nuclear de Rússia ha unit els ministres del G7, que van emetre un comunicat després de la seva reunió de dues hores el dilluns, condemnant les amenaces com "inacceptables" i criticant el pla de Putin per desplegar les armes nuclears i tàctiques a Bielorússia.

Quina és l'única manera de resoldre la guerra?

Els funcionaris del G7 van dir que hi va haver un "intercanvi obert de punts de vista" en les converses sobre l'enfocament del conflicte ucraïnès, incloent-hi "perspectives futures" per posar fi a la guerra, que Rishi Sunak, primer ministre britànic, va dir que estarien sobre la taula de negociacions. 

Ara bé, fonts del ministeri de relacions exteriors van suggerir, recull el mateix rotatiu, que l'única manera de resoldre finalment el conflicte seria que Putin retirés les seves tropes de Crimea i que Occident li donés a Kíiv les eines per acabar la feina. Malgrat la pressió d'Ucraïna i altres, incloent-hi la de l'exprimer ministre britànic, Boris Johnson, per augmentar el suport militar, incloent-hi més tancs i avions de combat, el Regne Unit creu que està proporcionant el que el país necessita. 

En la cimera del G7, els ministres van reafirmar el seu compromís "d'intensificar, coordinar plenament i fer complir" les sancions contra Rússia i van acordar ser més coordinats per evitar l'evasió de les mesures i apuntar a tercers que subministrin armes a Moscou. 

Es va produir quan el secretari de Relacions Exteriors, James Cleverly, va exigir l'alliberament d'un líder de l'oposició britànic-russa després que un tribunal de Moscou el va condemnar a 25 anys de presó, rendint homenatge a Vladímir Kara-Murza per denunciar valentament" la invasió de Putin. d'Ucraïna

El crític del Kremlin, que va sobreviure dues vegades a enverinaments, va ser condemnat per traïció i denigració de l'exèrcit rus en allò que va denunciar com un judici fictici.

Macron i el seu laberint

El president francès, Emmanuel Macron, va provocar polèmica la setmana passada quan va dir, en un vol de tornada des de la Xina, que Europa no s'hauria de convertir en un “vassall” dels EUA en política exterior, recorda el The Guardian.

Anteriorment, havia estat acusat d'ingenuïtat quan va dir que Moscou no havia de ser “humiliat” i que necessitaria garanties de seguretat. Els funcionaris del G7 van emfatitzar que totes les nacions membres, inclosa França, estaven unides en la necessitat d'evitar els intents de Putin de dividir i conquerir.

Els governs d'Europa de l'Est, en particular, havien acusat Macron de no aprendre les lliçons de la guerra. Sense el suport militar i financer dels Estats Units per a Kíiv, més de 30 vegades el de França, la resistència ucraïnesa ja s'hauria esfondrat, creuen.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant una reunió amb el ministre de defensa rus, Serguei Xoigú / Efe