Un tribunal de Moscou ha condemnat a l'activista de l'oposició i periodista Vladímir Kara-Murza, a 25 anys de presó, en un dels casos més sonats fins ara d'empresonament d'un dissident rus per oposar-se a la invasió d'Ucraïna. Kara-Murza és pare de tres fills i té la ciutadania russa i britànica. Va estudiar a la Universitat de Cambridge, i va ser detingut a l'abril de 2022 i acusat de difondre informació falsa sobre l'exèrcit rus a Ucraïna. Més tard, també va ser acusat d'"alta traïció" per una sèrie de discursos públics que va pronunciar on criticava les polítiques del Kremlin i la guerra a Ucraïna. 

La sentència que li ha caigut a Kara-Murza és la més llarga imposada fins ara a un opositor polític de Vladímir Putin, mentre que el Kremlin continua intensificant encara més la repressió contra la dissidència. 

Periodistes s'oposen a la sentència

Diverses desenes de periodistes independents han exigit prèviament la llibertat de Kara-Murza en una carta, en què acusen d'"infundades" i "cíniques" les acusacions, i de polític el procés judicial obert contra l'opositor, destaca Efe. "Kara-Murza és un autèntic patriota que els primers dies de la guerra ja es va pronunciar contra l'agressió russa (...). Però avui dia a Rússia advocar per la pau i el cessament de la guerra és un crim", han posat de manifest.

En aquest sentit, han denunciat que l'actual procés és un "clar exemple" del retorn de Rússia "a les pràctiques estalinistes del terror polític" i criden les autoritats a jutjar assassins i criminals, i no ciutadans honrats i responsables.

Mal estat de salut de Kara-Murza

Recentment, els advocats de l'opositor, considerat pres de consciència per Amnistia Internacional, han informat que Kara-Murza havia estat diagnosticat a la presó amb polineuropatia en extremitats inferiors a conseqüència dels dos enverinaments que va patir el 2015 i 2017.

Segons el col·lectiu d'investigació Bellingcat, amb anterioritat havia estat seguit per la mateixa unitat del Servei Federal de Seguretat que després va enverinar el líder opositor Alexéi Navalni, que compleix vuit anys de presó.

L'octubre del 2022 va ser distingit amb el Premi Václav Havel de Drets Humans atorgat pel Consell d'Europa. En les seves últimes paraules davant del tribunal rus, Kara-Murza, que s'ha declarat no culpable, ha recalcat que ja sabia quina seria la condemna, però va recalcar que no se'n penedeix de res.

 

 

Imatge principal: Kara-Murza vist a través d'una pantalla durant la sentència / Efe