La decisió està presa. Rússia col·locarà armes nuclears tàctiques prop de la frontera occidental de Bielorússia. Però, quan es produirà tot plegat? El que sobre el paper semblava un moviment ràpid i fàcil, a la pràctica no ho és tant. Les armes nuclears tàctiques russes es mouran prop de la frontera de Bielorússia amb els seus veïns de l'OTAN, segons ha dit l'ambaixador rus a Bielorússia, enmig de les tensions entre Rússia i Occident per la guerra de Moscou a Ucraïna. 

❌ Bielorússia, sobre guardar armes nuclears de Rússia: Minsk actua per protegir-se d'Occident

❌ Bielorússia: ostatge nuclear de Rússia?

❌ Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té
 

La premsa local destaca que l'ambaixador Boris Gryzlov, s'hauria avingut a les paraules del president rus, Vladímir Putin, per col·locar armes nuclears tàctiques en territori del país veí, aliat també de Rússia. L'anunci ha marcat un altre intent de Rússia d'amenaçar una mica més Occident i dissuadir-lo de continuar enviant més armes a Ucraïna. 

Quan s'instal·larà l'armament nuclear a Bielorússia?

En aquest sentit, el president rus ha constatat que la construcció d'instal·lacions d'emmagatzematge per a armes nuclears tàctiques a Bielorússia es completarà l'1 de juliol. Així, ha posat de manifest que Rússia està ajudant a modernitzar els avions de combat bielorussos perquè siguin capaços de transportar armament nuclear. 

Els dos veïns tenen un acord que preveu llaços econòmics, polítics, i militars. No és la primera vegada que Rússia fa servir territori bielorús per dur a terme una operació militar. Ja el va fer servir com a escenari per envair Ucraïna i ha mantingut allà un contingent de tropes i armes. 

Gryzlov, segons declaracions a la televisió estatal de Bielorússia, ha dit que les armes nuclears russes es "mouran prop de la frontera occidental del nostre estat de la unió", però no s'ha donat cap ubicació precisa. 

"Ampliarà la nostra capacitat de defensa i es farà, tot i el soroll provinent dels EUA i d'Europa", ha constatat després de les declaracions que han vingut d'Occident, criticant la decisió de Putin. D'aquesta manera, cal recordar que Bielorússia comparteix frontera de 1.250 quilòmetres amb els membres de l'OTAN Letònia, Lituània i Polònia. 

Les armes nuclears tàctiques, que estan destinades a destruir tropes i armes enemigues al camp de batalla, tenen un abast relativament curt i un rendiment molt menor en comparació amb les ogives nuclears instal·lades en míssils estratègics de llarg abast que són capaces de destruir ciutats senceres. El desplegament d'armes nuclears tàctiques russes a Bielorússia aproparia els objectius potencials a Ucraïna i membres de l'OTAN a l'Europa Occidental. 

Lukaixenko demana aturar la guerra a Ucraïna

El president bielorús, Alexander Lukaixenko, durant un missatge al poble, que recull el portal Zerkalo World, ha demanat aturar la guerra a Ucraïna. "Hem de parar ara abans que comenci l'escalada. Intentaré arriscar-me i oferir-me per aturar les hostilitats. Has de deixar de lluitar". D'aquesta manera, Lukaixenko ha suggerit declarar una treva "sense dret a moure's, reagrupar tropes, sense dret a transferir armes, municions, mà d'obra i equip". 

❌ Bielorússia demana aturar la guerra a Ucraïna
 

"Tot està mort. S'ha de congelar. I si Occident torna a intentar fer servir la pausa de les hostilitats per reforçar les seves accions mitjançant enganys, Rússia es veurà obligada a fer servir el poder militar i industrial i de l'exèrcit per evitar l'escalada del conflicte: municions de fòsfor, urani empobrit i urani enriquit. Lukaixenko ha convidat les dues parts a seure a la taula de negociacions. En aquest context, el líder bielorús ha dit que "és impossible aconseguir la victòria". 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una reunió en un despatx del Kremlin / Efe