Des que Javier Milei ha arribat a la Casa Rosada no ha fet més que aixecar polèmica. Aquest dijous va aprovar un conjunt de 300 mesures per intentar fer front a l'economia argentina, que fa anys que està de caiguda lliure. Entre aquestes mesures s'inclou privatitzar companyies estatals o la derogació de lleis que controlaven els preus de béns i serveis bàsics. Es tracta de l'anomenat decret de necessitat urgent (DNU), que tot i que encara ha de passar pel Parlament, ja ha aixecat polèmica. Milei ha posat en marxa aquestes reformes just 10 dies després d'assumir de manera oficial el poder. I ha assegurat diverses vegades que d'aquesta manera comença el "camí de la reconstrucció".
Si s'esperava que aquestes mesures anessin acompanyades d'aplaudiments, no ha estat així. Les protestes no s'han fet esperar. I és que Milei vol reduir la despesa pública, acabar amb la inflació i impulsar l'economia, tal com recull el portal del 324. Sobre el paper, sona prou bé, però el 'camí' potser no tant. En aquest sentit, hi ha la possibilitat que els contractes laborals i comercials es puguin pagar en qualsevol moneda de "curs legal o no a l'Argentina". Això inclou també criptomonedes o pagaments en espècies. El mateix portal es fa ressò d'un tuit de la ministra de Relacions Internacionals i Comerç argentina, Diana Mondino, que ha arribat a dir que no hi haurà problemes per pagar amb "quilos de vedella o litres de llet".
Y también cualquier otra cripto y/o especie como kilos de novillo o litros de leche.
— Diana Mondino (@DianaMondino) December 21, 2023
Art 766. - Obligación del deudor. El deudor debe entregar la cantidad correspondiente de la moneda designada, tanto si la moneda tiene curso legal en la República como si no lo tiene.
Cal dir, a més, que aquest article urgent per donar sortida a l'economia argentina es carrega també normes que protegien els drets dels treballadors. I això implica, tal com destaca el mateix portal, que ara els períodes de prova ja no són de tres mesos, sinó que passen a ser de vuit. I a més, les indemnitzacions per acomiadament ara passen a afavorir a les empreses.
Milei ja té a la població descontenta
L'Associació de Treballadors de l'Estat va convocar per divendres una manifestació a diversos punts de la ciutat per protestar contra aquestes noves mesures. També organitzacions socials i sindicals que han instat a la població a participar en les diferents protestes contra aquestes reformes.

S'ha d'insistir, però, que aquestes propostes no són definitives. El mateix 324 recorda que ara, Milei té un termini de 10 dies per presentar i enviar aquest paquet de reformes al Congrés i esperar que hi donin llum verda. Amb l'afegit, però, que hi té minoria. En aquest sentit, doncs, caldrà veure l'evolució d'aquest polèmic paquet de propostes per intentar salvar l'economia argentina.
Economia argentina: més de 100 anys en descens
Si un mira com ha evolucionat el PIB per habitant al món, es pot veure que l'Argentina fa 100 anys que està en descens sostingut. El país va arrencar el segle XX tenint ingressos de país ric, i lentament ha anat quedant cada vegada més relegat als rànquings internacionals. En aquest sentit, la BBC constatava fa unes setmanes en un article que, molts anomenen aquest fenomen "els 100 anys de la decadència argentina", i constaten que seria l'únic país del món que ha passat de ser desenvolupat a estar en vies de desenvolupament.
La mateixa cadena nord-americana constata que analistes que han consultat també tenen altres teories per explicar aquesta problemàtica. I és que durant el segle XX, hi va haver sis cops d'estat. I de fet, enguany el país ha celebrat per primera vegada 40 anys ininterromputs de democràcia.