Pla de xoc a l'Argentina. El nou president, l'ultraliberal populista Javier Milei, va anunciar la nit d'aquest dimecres una reforma de més de 300 normes en un sol decret de govern per fer efectives les mesures neoliberals de deconstrucció de l'Estat que ha pregonat d'ençà que era tertulià i polemista a les xarxes i que ha enaltit durant tota la campanya com a resposta per a la crisi econòmica crònica que pateix el país. En les seves paraules, per a establir "les bases de la reconstrucció de l'economia argentina i retornar-li la llibertat i l'autonomia als individus, traient-los l'Estat de damunt". Alhora, els més crítics, especialment l'esquerra i entitats socials, s'ha mobilitzat pels carrers de Buenos Aires en senyal de protesta, al crit de "Fora Milei!".

Amb el confessat propòsit que "l'Argentina sigui una potència mundial", l'objectiu d'aquest pla és "desarmar l'enorme quantitat de regulacions que han impedit, entorpit i detingut el creixement econòmic del nostre país", segons ha proclamat en una cadena nacional de ràdio i televisió el mandatari argentí. Milei va anunciar que en els pròxims dies "es cridarà a sessions extraordinàries" en el Congrés de la Nació i "s'enviarà un paquet de lleis per a acompanyar aquestes reformes i avançar en el procés de canvi".

Onada de privatitzacions i derogar tota regulació

Dins del paquet que Milei portarà al Parlament per a la seva aprovació s'inclou la derogació del règim de societats de l'Estat i de la normativa que impedeix la privatització de les empreses públiques. En aquest sentit, el "decret de necessitat urgent" busca transformar en societats anònimes "totes" les empreses estatals per a la seva "posterior privatització", a fi de desregularizar l'economia del país. El programa també inclou la derogació de la llei de Lloguers, la possibilitat que els clubs de futbol es converteixin en societats anònimes si així ho desitgen, i l'autorització de la cessió total o parcial del paquet accionarial d'Aerolínies Argentines.

El decret, que serà enviat al Congrés per a la seva aprovació en sessió extraordinària, també preveu la derogació de la llei de Proveïment, que contempla sancions a empreses en casos d'escassetat de determinats productes, així com la derogació de la llei de Góndoles, que obliga els supermercats a oferir un mínim de productes fabricats per petites empreses. A més, les mesures anunciades estableixen la reforma del Codi Duaner per a "facilitar" el comerç internacional i que "quedi prohibit prohibir les exportacions", en paraules de Milei.

Carrega contra l'herència rebuda i el peronisme

"Rebem la pitjor herència de la història", s'ha lamentat una vegada més el cap de l'Estat argentí a anunciar un pla amb el vol acabar amb el dèficit fiscal i la inflació, circumstàncies econòmiques endèmiques al país sud-americà i a partir de les quals justifica aquest pla de xoc. Milei ha atribuït als governs anteriors i a les polítiques del peronisme —l'esquerra nacionalista intrínsecament argentina de la qual formen part els expresidents Alberto Fernández i Cristina Fernández de Kirchner, i el seu rival a les eleccions, Sergio Massa— "el dèficit consolidat del 15% del PIB, la pressió impositiva més alta del món, la falta de reserves en el Banc Central, la confiança creditícia destruïda, l'emissió monetària desenfrenada i la crisi inflacionària anual del 15.000%". També es va queixar dels “defaulteadors serials” que li han tret tretze zeros al pes i destruït altres cinc monedes nacionals, de "dues crisis hiperinflacionàries sense guerres, 50% de la població per sota de la línia de la pobresa, 10% de la població indigent i cinc milions d'argentins als quals no els arriba per a menjar".

Els crítics omplen els carrers

L'impacte de la bateria de mesures desreguladores de l'economia i privatitzadores del sector públic anunciades per Milei va tenir conseqüències als carrers de Buenos Aires, on els veïns d'alguns barris van protagonitzar una protesta des d'encreuaments, finestres i balcons, fent sonar casseroles i altres utensilis domèstics. “Fora Milei!", es va sentir als carrers de la capital de l'Argentina, on fa a penes un mes el llavors candidat presidencial de 'La Libertad Avanza' es va imposar per gairebé dotze punts d'avantatge sobre l'aspirant oficialista i en aquest moment ministre d'Economia, el peronista Sergio Massa. Unes 3.000 persones convocades per organitzacions socials i d'esquerra van sortir als carrers de la capital argentina per a mostrar el seu rebuig a la política del president ultraliberal. Segons va constatar EFE, les protestes es van sentir en diverses zones de la ciutat, tant en les més acomodades, com Palermo i Belgrano, com en barris més modestos com a Caballito, Almagro i Avellaneda. "¡Viva la libertad, carajo!", deia el mateix Milei, fins a les seves últimes conseqüències i amb els danys col·laterals que siguin.