El president rus, Vladímir Putin, se li gira més feina. Aquesta vegada, no és Ucraïna ni tampoc les armes nuclears que Rússia ha acordat guardar a Bielorússia. Les autoritats de la regió siberiana d'Irkutsk han declarat aquest dimarts l'estat d'emergència després de l'abocament en un dels districtes de 138 tones de gasolina després del xoc de dos vaixells cisterna al riu Lena. "S'ha declarat el règim d'emergència al districte Kirenski", ha informat el governador de la regió, Ígor Kóbzev, citat per l'agència russa TASS.

El governador ha indicat que "en aquests moments estem determinant el volum de combustible que es va abocar al Lena. Comptem amb reserves d'absorbents i barreres flotants de contenció". La col·lisió entre els dos vaixells cisterna ocorreguda diumenge va danyar els tancs d'un, que transportava 800 tones de gasolina, i va causar el vessament de 138 tones al riu.

El govern d'Irkutsk va informar que "la causa preliminar de l'incident és una violació de les normes de navegació", ja que el capità del vaixell que va provocar l'accident estava en estat d'embriaguesa i "la nau estava al comandament de l'ajudant del capità". "Les autoritats locals treballen per evitar l'ús i el consum d'aigua del riu" corrent a baix, ha afegit Kóbzev.

Mesures dràstiques per a la població

El servei rus de protecció al consumidor, Rospotrebnadzor, ha informat que no hi ha preses d'aigua corrent a baix del lloc de l'accident i ha trucat a la població local a no utilitzar l'aigua del riu "amb fins recreatius, domèstics o per beure" fins que no s'aixequi el règim d'emergència.

La veïna regió de Yakutia, que es troba corrent avall, ja va començar a prendre mesures, però es va mostrar optimista perquè "a causa de l'alt nivell d'evaporació de la gasolina, s'espera que més del 90% de l'abocament s'evapori i no arribi a les fronteres" de la República de Sakhà (Yakutia).

Tot i això, els serveis d'emergència han estat posats en estat d'alerta total i es preparen les barreres flotants de contenció i els absorbents necessaris", han indicat les autoritats.

Desapareixen ciutats russes

A més de la guerra, que ha portat molts maldecaps a Putin, els russos fa molt temps que estan preocupats per la desaparició dels pobles que van definir la vida russa durant la major part de la història. Ara s'enfronten a una nova amenaça: la desaparició de les ciutats petites i mitjanes que han desenvolupat un paper vital en la creació dels russos moderns. Així ho definia el governador de la província d'Ivànovo, Stanislav Voskresenski.

Un altre problema per a Vladímir Putin: les ciutats desapareixen a Rússia

 

Així, constata que les ciutats petites de Rússia que van ajudar a adquirir hàbits d'adaptació a la vida que les megalòpolis no podien donar. I això fa que el moviment sigui de les aldees a les grans ciutats. Un fet que provoca que les ciutats mitjanes o petites es quedin buides. Durant la major part de la història russa, les ciutats més petites del país, eren ciutats importants. Ara, però, destaca el governador, la gent les està deixant en massa, i els pobles no poden compensar la pèrdua, sinó que contribueixen a ella els diferents ciutadans trien entre Moscou i Sant Petersburg, en comptes d'optar per les ciutats regionals que tenen més a prop. 

Ell mateix intenta ressaltar el valor d'aquestes ciutats. Són especials perquè tenen els avantatges d'una vida urbana culta, sense la dependència total de la tecnosfera. Per tant, van ajudar al seu dia a promoure i mantenir el caràcter nacional rus i els valors de la ciutadania. Voskresenski admet, malgrat tot, que a les ciutats petites hi ha més conservadorisme. Amb aquesta fuga a les ciutats grans, les ciutats petites russes estan morint. "No sorprèn que amb el col·lapse del sistema soviètic, moltes fàbriques s'hagin negat a donar suport a la infraestructura que van crear i hagin transferit aquesta responsabilitat a l'estat" i que l'estat que enfronta cada cop més desafiaments no hagi pres el relleu, destaca el mateix governador al portal Window to Eurasia.

El problema que ressalta Voskresenski és que els joves no veuen perspectives en aquestes ciutats i decideixen marxar. I evidentment, no ho fan a les ciutats regionals, sinó que el seu objectiu és arribar a Moscou i Sant Petersburg. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe