El president dels Estats Units, Joe Biden, ha tornat a protagonitzar una incòmoda situació a conseqüència d'una ensopegada verbal. En aquesta ocasió ha estat a Cambodja, país amfitrió de la cimera de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN). Només començar la seva intervenció Biden es va confondre i es va referir a Hun Sen, primer ministre de Cambodja, com a primer ministre de Colòmbia. "Ara que hem tornat a estar junts aquí a Cambodja, espero construir un progrés encara més sòlid del que ja hem aconseguit, i vull agrair al primer ministre de Colòmbia pel seu lideratge com a president de l'ASEAN i per rebre'ns a tots", va dir davant dels seus homòlegs a Phnom Penh.

Colòmbia sembla que està al cap del president estatunidenc perquè va tenir el mateix error quan sortia de la Casa Blanca per iniciar el seu viatge a Àsia. Biden va afirmar davant la premsa que "es dirigia a Colòmbia", en aquell moment es va adonar i va corregir ràpidament "vull dir Cambodja". 

Preocupació per la salut de Biden

Els errors de Biden ja no són una novetat i és que aquest no és el primer cop que el president nord-americà, de 79 anys, es fa un embolic, sembla desorientat o s'entrebanca amb les paraules en públic. En els darrers mesos està protagonitzant situacions que han encès totes les alarmes sobre el seu estat de salut. A principis del mes de novembre durant un discurs a Florida va tenir un doble lapsus, en primer lloc, va confondre la guerra d'Iraq amb la d'Ucraïna. "La inflació és un problema mundial per la Guerra de l'Iraq", va dir el màxim mandatari volent-se referir a Ucraïna. Quan es va adonar de l'error, va voler corregir i va afirmar "disculpin, penso en l'Iraq perquè és on va morir el meu fill". El fill de Biden, que si va servir a l'Iraq, va morir als 46 anys, als Estats Units a causa d'un càncer cerebral l'any 2015.

Un altre de les confusions que més ha preocupat es va produir un mes abans, a finals del mes de setembre quan Biden durant un acte va buscar a una congressista morta. "Jackie, ets aquí? On està Jackie?", preguntava el president. Es referia a Jackie Walorski, una congressista republicana que va morir el mes d'agost passat en un accident de cotxe. 

Una de les escenes més habituals que ha protagonitzat Biden en els darrers mesos és la seva desorientació en finalitzar els discursos. Ja s'ha convertit en usual veure el president dels Estats Units, amb la mirada perduda i intentant buscar ajuda perquè alguna persona del seu equip li indiqui com baixar. La seva reacció sempre és igual, col·loca la seva mà en l'aire com si estigués saludant a algú, quan habitualment no hi ha ningú davant, es queda en silenci i després acaba somrient. 

Joe Biden, que farà 80 anys el pròxim 20 de novembre, ha reiterat aquesta setmana durant les eleccions de mig mandat la seva intenció de presentar-se a la reelecció el 2024, encara que no farà un anunci oficial fins a principis del any vinent, i va assenyalar que farà tot el possible per garantir que el seu predecessor Donald Trump (2017-2021) no torni a la Casa Blanca.