El president d'EUA, Joe Biden, va reiterar aquest dimecres la seva intenció de presentar-se a la reelecció el 2024, encara que no farà un anunci oficial fins a principis del proper any, i va assenyalar que farà tot el possible per garantir que el seu predecessor Donald Trump (2017-2021) no torni a la Casa Blanca. Biden va fer aquestes declaracions en una roda de premsa després de les eleccions de mig mandat de dimarts, on les projeccions dels mitjans donen uns resultats molt ajustats per a demòcrates i republicans en ambdues cambres del Congrés, amb un lleuger avantatge per als conservadors. El mandatari va indicar que pretén tornar a presentar-se de nou: "Aquesta ha estat la nostra intenció independentment del resultat d'aquestes eleccions" de mig mandat, va apuntar.

No obstant això, tot seguit va matisar que no deixa de ser "una decisió familiar" i que no té pressa per anunciar-la, independentment de quan Trump ho faci. "Espero tenir una mica de temps per escapolir-me durant una setmana entorn del Nadal o Acció de Gràcies. Intueixo que a començaments del proper any prendré aquesta decisió", va remarcar el mandatari demòcrata. En tot cas, Biden va indicar que, si Trump es postula de nou a la Presidència, s'assegurarà, exercint els esforços que garanteix la Constitució, que no torna a la Casa Blanca.

Dilluns, en la vigília dels comicis de mig mandat, Trump va avançar que el proper 15 de novembre durà a terme "un gran anunci" des de la seva residència de Mar-a-Lago a Florida, en una referència velada a la seva candidatura per a les eleccions presidencials de 2024. Encara que s'havia especulat durant tot aquell dia amb la possibilitat que anunciés la seva candidatura, Trump va citar a aquesta data per fer un anunci, però sí va deixar mostres de les seves intencions: "El 2024 recuperarem la nostra magnífica Casa Blanca", va proclamar en un acte de campanya a Ohio.

Biden presumeix d'evitar l'"onada vermella"

Biden va presumir aquest dimecres que, al contrari del que predeien algunes enquestes i analistes, no es va produir una "onada vermella" del Partit Republicà, però va dir que entén la frustració que han expressat a les urnes part dels votants. "Crec que va ser un bon dia per a la democràcia i crec que va ser un bon dia per als EUA", va començar dient Biden després de les eleccions de dimarts, on les projeccions dels mitjans donen uns resultats molt ajustats per a demòcrates i republicans en ambdues cambres del Congrés, amb lleuger avantatge per als conservadors.

En una roda de premsa a la Casa Blanca, Biden va reivindicar l'optimisme que havia mostrat durant tota la campanya i va assegurar que els demòcrates van tenir una actuació "forta" en aconseguir mantenir alguns dels escons més disputats i mitigar una "onada vermella", el color associat amb el Partit Republicà als Estats Units. Amb l'escrutini ja bastant avançat, encara no se sap quina formació controlarà la Cambra Baixa i el Senat, ara a mans demòcrates. Tanmateix, ha quedat clar que no hi va haver una "onada vermella" republicana, tal com apuntaven diverses enquestes i analistes que parlaven de la possibilitat que els conservadors s'imposessin per amplis marges als demòcrates, tant en al Senat com especialment a la Cambra de Representants.

Segons les últimes dades, els republicans s'haurien assegurat 206 escons a la Cambra de Representants i els demòcrates en tindrien 182, ambdós per sota de la majoria de 218 necessària. Al Senat, l'escenari està més obert, ja que ambdós partits es troben pràcticament empatats amb 48 senadors per al Partit Demòcrata i 49 per al Republicà. L'escó clau de Geòrgia al Senat dels EUA es decidirà finalment en segona volta, després que cap candidat no hagi assolit el 50% dels vots. És un escó clau perquè el resultat de les eleccions de mig mandat als estats de Geòrgia, Nevada i Arizona determinarà si els demòcrates conserven la majoria del Senat o si els republicans fan seu el control de la cambra. Amb la tendència actual, Nevada serà roja republicana i Arizona serà blau demòcrata. És per això que la segona volta de Geòrgia serà decisiva.