Commoció per un nou cas de violència policial als Estats Units que ha acabat amb la mort de Patrick Lyoya, un jove negre de 26 anys, després que un agent de la policia de Grand Rapids, a Michigan, li hagi disparat un tret al cap. La policia de la zona ja està investigant els fets, que van tenir lloc el passat 4 d'abril, tot i que no s'havien compartit fins ara a les xarxes socials. En els vídeos, difosos per les autoritats municipals, es veu el policia disparant el jove mort, mentre els dos es barallaven en un jardí. Les imatges es van enregistrar des de diferents angles: des de l'interior del cotxe patrulla oficial, des de la càmera instal·lada en el cos de l'agent i des de la càmera  de vigilància d'un veí de la zona. En tots ells es pot veure al noi sortint, confós, del seu cotxe, mentre li pregunta a l'agent: "Què he fet?". El policia li demana en nombroses ocasions el seu carnet de conduir i li ordena tornar a dins del vehicle. 

 

Segons s'observa en els vídeos, Lyoya sembla que obeeix, però després tanca la porta i intenta allunyar-se de la zona i intenta resistir-se quan els oficials l'esposen. Després d'una persecució a peu, els dos homes es barallen sobre la gespa i l'agent es posa a sobre del noi, a qui primer redueix amb un Taser i després li dispara un tret al cap. Segons ha transcendit, els agents l'haurien aturat i interrogat per sospites relacionades amb la matrícula del vehicle, fet que constitueix només una infracció lleu i ha acabat en un assassinat. Lyoya havia arribat els Estats Units el 2014 amb la seva família, fugint de la violència al seu país natal, la República Democràtica del Congo. L'oficial, del que encara no se n'ha revelat la identitat, ha estat suspès de les seves funcions i està de baixa remunerada, mentre espera que la investigació sobre el tiroteig iniciada per la policia determini la seva imputació. Els fiscals del comtat de Kent, al qual pertany Grand Rapids, es pronunciaven aquest dimecres a la CNN, assegurant que decidiran sobre els seus càrrecs penals quan la policia hagi conclòs la investigació. 

Les reaccions 

"El vídeo mostra clarament el que va ser un ús de la força fatal, excessiva i innecessària contra un home negre desarmat que estava confós per la trobada i que temia per la seva vida", ha assegurat en un comunicat Benjamin Crump. Aquest va ser l'advocat de la família Floyd en el judici per l'assassinat d'aquest home que va desencadenar tot un seguit de protestes arreu dels Estats Units sota el lema Black Lives Matter. Ara, Crump també representarà a la família de Lyoya. Avui dijous, l'advocat farà una roda de premsa per donar tots els detalls, però ja ha avançat que "en Patrick no va emprar en cap moment la violència contra l'agent, tot i que la policia sí que en va fer ús en repetides ocasions en el que era una aturada de trànsit per una infracció". Aquest professional ha anat compartint en els últims dies els vídeos on es veu com es van desenvolupar els fets i també informació personal de la víctima, per reclamar justícia: "La seva família va venir al nostre país per perseguir el somni americà, però ha acabat vivint el traumàtic malson americà havent d'enterrar una persona que estimaven". 

Des de les autoritats locals, les mateixes que han difós els vídeos en el que es veu clarament tota la successió dels esdeveniments, parlen de l'assassinat com una "tragèdia horrible". Així ho va dir l'alcaldessa del municipi, Rosalynn Bliss. Un dels altres càrrecs de l'Ajuntament, Mark Washintgon, lamentava que "la nostra ciutat s'ha sumat a la llista de ciutats del país on un afroamericà ha mort com a resultat de l'ús de la força en una interacció amb les forces de l'ordre".