Nou cas de violència policial als Estats Units. La família de Daniel Prude, afroamericà de 41 anys, ha denunciat que l'home va morir després que agents de la policia de Rochester, a Nova York, el detinguessin, li tapessin el cap amb una caputxa i li aixafessin la cara contra el paviment durant dos minuts.

El fet es va produir el passat 23 de març, però ha estat fet públic ara per la família, que ha presentat diversos vídeos del succés en el que sembla un nou acte de violència policial. La mort de Prude es va produir més dos mesos abans de la del també afroamericà George Floyd, un altre cas de violència policial a Minneapolis que va desencadenar fortes protestes en diverses ciutats dels Estats Units.

Daniel Prude va morir una setmana després de ser detingut, el 30 de març, quan se li va retirar el suport vital que li havien aplicat després d'arribar malferit a l'hospital.

Els agents, encara de servei

En fer-se públic aquest nou cas de violència policial, la fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James, i el cap de policia de Rochester han assegurat que s'estan investigant els fets. Els oficials involucrats en els fets continuen encara estant de servei, segons ha informat The New York Times.

El diari explica que el dia dels fets Joe Prude, germà de la víctima, va trucar al telèfon d'emergències en comprovar que Daniel, que havia vingut de visita des de Chicago, presentava un estat nerviós i que va sortir corrents de casa seva en un estat erràtic. Prude havia estat traslladat a un hospital el dia anterior després que aparentment comencés a experimentar problemes de salut mental, segons mostren els informes policials que cita el diari novaiorquès.

En els vídeos es veu Prude, que s'ha despullat, amb les mans darrere de l'esquena, emmanillat i cridant abans que la policia li tapés el cap amb una caputxa, aparentment per evitar que els escopís, ja que havia cridat que tenia coronavirus. Dos minuts després, Prude ja no es movia ni parlava, per la qual cosa es va cridar els serveis mèdics d'urgència, que li van fer maniobres de ressucitació i el van traslladar a l'hospital.

Autòpsia

El metge forense del comtat de Monroe va dictaminar que la mort de Prude va ser un homicidi causat per "complicacions de l'asfíxia en el marc de la restricció física", segons un informe de l'autòpsia. El "deliri excitat" que patia el mort i la intoxicació aguda per diversos fàrmacs que havia pres van ser també factors que van contribuir al seu estat, segons l'informe.

El cas de Prude, que podria ser considerat de violència policial, s'uneix a altres d'ocorreguts als EUA en els últims mesos que han generat protestes en diverses parts del país, algunes de les quals violentes.

Diverses organitzacions han vinculat aquests fets, en els quals gairebé sempre les víctimes són ciutadans afroamericans, amb el suposat racisme amb què actuen alguns cossos policials als EUA.

Foto principal, frame del vídeo policial on es pot veure Daniel Prude, nu i amb una caputxa, al costat d'agents policials