Nit moguda a Minsk. Després de conèixer-se els resultats de les eleccions presidencials celebrades aquest diumenge a Bielorússia centenars de milers de persones han sortit als carrers de la capital i d'altres ciutats del país per posar llum a la foscor. Els manifestants han utilitzat la llum de la llanterna del mòbil com a acte de protesta. La resposta ha estat contundent. Gas pebre, canons d'aigua i projectils. Durant tot el dia ja hi va haver moviment i desplegament de forces de seguretat i de l'exèrcit en diferents ciutats, sobretot, a Minsk.

En una jornada sense observadors internacionals i on els pocs observadors que hi havia no han tingut fàcil desenvolupar la seva tasca, el president, Aleksandr Lukaixenko, ha aconseguit una "nova" victòria electoral que equival al seu sisè mandat consecutiu amb el 80% dels vots, segons sondejos a peu d'urna. La candidata Svetlana Tikhanovskaia s'hauria fet amb un 6,8% dels vots. Un dia farcit de detencions als candidats opositors, periodistes i amb bloquejos a internet, 

Una victòria aplastant

Segons els sondejos a peu d'urna publicats per l'agència estatal Belta, Lukaixenko hauria aconseguit el 79,7% dels suports, una xifra similar a les anteriors eleccions. Aquesta nova victòria electoral facilitaria que el president ocués el càrrec fins el 2025, acumulant fins a 31 anys al poder.

Tikhanovskaia, que va assumir el mes de maig liderar l'oposició després de la detenció del seu marit, que era candidat als comicis, ha aconseguit mobilitzar en les últimes setmanes centenars de milers de persones en tot el país.

Una victòria, per altra banda, que sorprèn a pocs. Després de conèixer-se els resultats i publicar-se els sondejos, els candidats opositors es van reunir al costat dels col·legis electorals, tot i les advertències de les autoritats de no fer-ho, detalla Efe. Alguns van ser detinguts i es van produir els primers enfrontaments entre manifestants i antidisturbis. 

Lukaixenko fa setmanes que avisa que "el país no pot tenir una dona com a presidenta" i que no permetrà una revolució com la que va viure Ucraïna. Davant el fort desplegament policial i militar, Tikhanovskaia ha llençat diverses advertències  perquè tant civils com uniformats renunciessin a la violència. 

Gas pebre, canons d'aigua i projectils 

Els bielorússos han tastat la violència policial. El nombre de manifestants a Minsk és complicat de calcular perquè estaven dispersos per tota la ciutat, segons detalla el portal RFE/RL.

Es parla de molts ferits i diferents videos emesos pel mitjà digital independent TUT.BY recull una forta violència policial, agents pegant amb troncs, una persona essent atropellada per un furgó, mentre la gent cridava "aquest és el nostre país". 

Les imatges d'aquest vídeo contenen un contingut violent

Després d'aconseguir dispersar la massa, la policia va continuar perseguint petits grups de manifestants pel centre de la capital bielorussa, segons ha detallat l'agència de notícies Associated Press.
Imatge principal: la policia deté un manifestant en una de les manifestacions després de conèixer-se els resultats electorals que donen una nova victòria a Lukaixenko.