Jornada electoral complexa i problemàtica a Bielorússia. Diverses organitzacions internacionals fa dies que alerten sobre la possibilitat que, durant aquest diumenge, no hi hagi internet al país. Els ciutadans bielorussos estan cridats a les urnes en unes eleccions presidencials que, en una situació normal, farien trontollar el sisè mandat del l'actual president, Aleksandr Lukaixenko, al poder des del 1994.

Segons han alertat diversos usuaris, la connexió VPN ha començat a donar problemes a les 8 del matí. Malgrat tot, alguns usuaris han compartit altres opcions per mirar d'esquivar la problemàtica. 

Per altra banda, també s'han detectat problemes per accedir a Twitter des de la capital del país.

La detenció d'una de les candidates

Es prometia una campanya electoral "calenta" i així ha estat. Després que diversos candidats fossin detinguts o exiliats, tres dones van unir-se per presentar una candidatura. Svetlana Tikhanovskaia, Veronika Tsepakalo i Maria Kolesnikova tenen punts en comú: els seus marits o caps han estat empresonats o exclosos de la carrera presidencial per ser crítics amb el govern de Lukaixenko. Cap d'elles vol ser presidenta, només han promès una nova convocatòria d'eleccions, justes, en cas d'aconseguir desbancar el president.

Aquest dissabte, però, primer avís. Cap a les 8 del vespre, segons informa el portal de notícies TUT.BY, les forces de seguretat van detenir Maria Kolesnikova. Explica Tikhanovskaia que van pujar en un cotxe i van començar a sortir de l'aparcament on es trobaven. "Un microbús de color platejat va bloquejar la carretera, en va sortir la policia, van agafar a la Maria per la força i se la van emportar", recull el digital. Les informacions exposen que Kolesnikova va ser conduïda al Departament d'Afers Interns però no se li va donar una raó per detenir-la.

Hores més tard, la candidata hauria estat alliberada i van justificar la detenció al·legant que se l'havia confós amb una altra persona.

Alguns mitjans assenyalen, però, que podria no ser l'única detenció. De fet, parlen de 7 possibles detencions de l'equip de campanya de Tikhanovskaia i una persona desapareguda. 

militars eleccions bielorússia

Dos militars voten en un col·legi electoral de Minsk / Efe

Més d'un 40% ja hauria votat

Tot i que aquest diumenge és el dia fort electoralment parlant, les votacions fa uns dies que estan en marxa. Segons la Comissió Electoral Central, el 41,7% dels electors ja haurien votat anticipadament. A la regió de Gomel ho hauria fet el 54,44%, detalla el mateix portal.

Els candidats alternatius fa dies que demanen acudir al col·legi electoral el mateix dia, per intentar evitar, al màxim, el frau.

Militars al carrer

Per altra banda, hi ha un fort desplegament militar, tant a les carreteres com als voltants de la capital del país.

Segons assenyala el mitjà TUT.BY, els soldats estarien establint punts de control.

 

Imatge principal: un home vota en un dels col·legis electorals de Minsk / Efe