La decisió del Suprem és vàlida i la via cap a la independència d'Escòcia ha de ser legal. Així és com ha reaccionat en una compareixença pública la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, al veredicte del Tribunal Suprem de rebutjar un segon referèndum d'autodeterminació sense l'aval de Londres. Sturgeon ha mostrat sorpresa per la resposta del govern britànic i ha afirmat que el sentiment independentista creixerà més a Escòcia després d'una resolució que "planteja preguntes profundes i profundament incòmodes sobre la naturalesa de la Unió". D'altra banda, s'ha reafirmat en la possibilitat de convertir les pròximes generals britàniques en un referèndum de facto: "És la primera i més evident oportunitat" per fer-ho, ha dit. La mandatària també ha anunciat la convocatòria d'un consell nacional extraordinari del seu partit, l'SNP, per l'any que ve per traçar el nou camí. 

Sturgeon reacciona al veredicte del Suprem

En el discurs posterior a la publicació de la decisió del Suprem, la primera ministra Nicola Sturgeon ha analitzat les paraules del tribunal. "La sentència no decideix si existeix un mandat democràtic -que ella diu que és innegable- i tampoc es va preguntar al Tribunal si hi ha mitjans per a aconseguir la independència", recull The National. Certament, la decisió ha donat la raó a la part escocesa en dos punts dels tres que s'havien plantejat i ha volgut deixar clara que no estan en contra del segon referèndum. El veredicte reconeix el poder que podria tenir el resultat d'un referèndum, a més de com afectaria la "credibilitat" de la democràcia britànica, i per això urgeix a les parts a pactar una segona vegada per la via política. Amb tot, Sturgeon ha celebrat que per fi s'hagi evidenciat que la pertinença al Regne Unit no és "voluntària", com sempre han al·legat els constitucionalistes, i que, efectivament, es nega l'autodeterminació a una de les nacions que el conformen per anteposar la voluntat de l'Estat. 

"Planejar el camí a seguir"

Sturgeon no ha revelat avui els detalls del pla que pensa seguir a partir d'ara per assolir la independència. En el discurs, ha anunciat també la celebració d'un congrés nacional extraordinari de l'SNP l'any que ve per traçar la nova estratègia. El futur del moviment independentista d'Escòcia és, però, incert. Si bé Sturgeon s'ha reafirmat en la seva estratègia de dur a terme un referèndum que la comunitat internacional pugui reconèixer com a vàlid, les probabilitats que pugui arribar a fer-ho sense arribar abans a un consens amb Londres semblen poques.

Referèndum de facto

De moment, l'únic moviment previst obertament pel seu govern en anticipació a la resposta que ha acabat donant avui el Suprem consisteix a transformar les pròximes eleccions generals del Regne Unit en un referèndum de facto. Una solució que, de nou, en l'última instància, necessitaria també algun senyal de reconeixement internacional, si és això en el que es volen centrar. Una operació complicada, sobretot a Europa, ara que el govern de Londres, sota instrucció del nou primer ministre, Rishi Sunak, ha apostat per un acostament diplomàtic cap a la Unió Europea. I és que, per la seva banda, el govern britànic es troba en un punt de delicadesa extrema després de la successió de tres Executius en el transcurs d'un estiu carregat de penúries econòmiques i aïllament derivat del Brexit.

Acció cívica

Paral·lelament, alguns dels grups de la societat civil escocesa aposten pel referèndum de facto, pel qual seria necessari la unitat dels partits independentistes, que sumen majoria a Holyrood. El problema, però, és que el projecte arrossega un trauma de naixement: la divisió entre els de l'exprimer ministre Alex Salmond (partit Alba) i l'SNP de Sturgeon. Salmond ha assegurat avui que la decisió del Suprem provocarà un augment de suport per al moviment, i que "s'iniciï una campanya coordinada d'acció cívica i parlamentària" a favor de l'autodeterminació.