Un 56% dels escocesos votarien a favor de la independència. Això és el que revela la darrera enquesta d'Ipsos Mori, recollida aquest dijous per The National, que indica que la majoria dels que anirien a votar en un referèndum d'autodeterminació es decantarien per l'opció del 'sí'. La dada més rellevant de l'estudi, però, és el fet que el suport per la independència ha pujat sis punts respecte al baròmetre del mes de maig. Diversos factors han pogut contribuir a l'auge de l'independentisme en el transcurs d'aquest temps. D'una banda, el Regne Unit ha tingut 3 primers ministres diferents després de la desfeta al Partit Conservador i la greu crisi econòmica que assetja el país, fet que fa augmentar la desconfiança dels escocesos amb Londres. D'altra banda, el Tribunal Suprem va decidir bloquejar la convocatòria d'un segon referèndum d'autodeterminació sense l'aval de Westminster, fet que fa pensar als ciutadans que la pertinença a la Unió no és tan voluntària com fins ara es creia i dificulta les possibilitats d'independitzar-se per la via 'legal'.

Creix el suport per la independència a Escòcia

"Escòcia hauria de ser un país independent?". Segons les dades d'Ipsos Mori, de les persones que diuen que anirien a votar (és a dir, sense comptar els indecisos) si avui mateix es fes un referèndum, un 56% ho faria a favor de la independència d'Escòcia i un 44%, en contra. Això suposa un augment del 6% a favor de l'autodeterminació respecte al mes de maig passat, quan les dues bandes estaven dividides més equitativament. Tanmateix, sembla que el moviment independentista no es posa d'acord sobre com i quan s'ha de celebrar el segon referèndum i, per tant, la millor estratègia per aconseguir-ho. Les xifres de l'enquesta revelen que un 35% el volen aquest mateix any, mentre un 34% creu que s'hauria de fer més tard. El veto del Suprem també hauria repercutit en el nombre de persones que veuen necessari convocar una nova consulta. I és que el nombre d'escocesos que no volen tornar a votar baixa cinc punts respecte al maig, fins al 26%.

Els britànics, a favor del segon referèndum

El 55% dels britànics creu que Escòcia hauria de poder celebrar un segon referèndum d'autodeterminació l'any que ve, tal com la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, tenia prevista fer abans que el Tribunal Suprem bloquegés la via per convocar-lo sense l'aval de Londres. Això és el que revela una nova enquesta de l'agència Omnisis, que també matisa que el 45% es posiciona en contra. Aquests són els resultats de la seva enquesta sense tenir en compte les persones que no contesten. Si incloem els indecisos, que són el 23%, els partidaris de la consulta sobre la independència constitueixen el 42% dels enquestats, mentre que els que el rebutgen són el 35%.