El mussolinista Ignazio La Russa és el nou president del Senat d'Itàlia, tot i que la votació ha evidenciat les fissures a la ultradreta italiana. Necessitava obtenir 104 vots i n'ha obtingut 116, però 65 vots en blanc entre els quals hi ha hagut senadors del partit conservador de Silvio Berlusconi (Forza Italia). L'expresidenta del Senat Maria Elisabetta Alberti Casellati i el mateix Berlusconi són els únics integrants de Forza Italia que han participat en la votació, mentre que la resta de senadors no s'hi han presentat. Recordem que la coalició d'extrema dreta que va guanyar les eleccions està formada pels Germans d'Itàlia de Georgia Meloni, la Liga de Matteo Salvini i l'esmentada Forza Italia.

La Russa té 75 anys i és un dels fundadors de la formació ultradretana Germans d'Itàlia. Va ser ministre de Defensa de Berlusconi i és obertament feixista, amb sa casa plena de bustos del dictador Benito Mussolini i captat sovint fent la salutació feixista en sessions parlamentàries. Ara és el nou president del Senat i ha rebut el càrrec de les mans de Liliana Segre, supervivent de l'Holocaust. Per edat, Segre ha presidit la sessió d'aquest dijous i ha advertit que aviat farà cent anys de la Marxa sobre Roma: l'acte pel qual Mussolini i el Partit Nacional Feixista van prendre el poder a Itàlia l'octubre del 1922.

Salutacio feixista Ignazio La Russa / Captura
Salutació feixista d'Ignazio La Russa durant una sessió parlamentària l'any 2017 / Captura de pantalla

Per la seva banda, Berlusconi ha escenificat el seu malestar amb les negociacions per formar govern i ha impedit que els senadors de Forza Italia votessin La Russa com a president del Senat. A més, s'ha viscut una tensa conversa entre ambdós dirigents, en la qual l'expresident italià ha cridat "vaffanculo!" ("a la merda!", en català). Sense dubte, la imatge de la jornada i de les dificultats que existeixen a la coalició d'extrema dreta. Tanmateix, Berlusconi ha negat els fets: "No només mai he tingut cap enfrontament amb ell, sinó que estem col·laborant lleialment i en total acord per donar-li al nostre país una institucionalitat estable i un govern fort i cohesionat". Mitjans de comunicació com La Reppublica han compartit el vídeo del moment:

Els mitjans de comunicació italians assenyalen com el líder de Forza Italia està enfadat pel fet que Germans d'Itàlia i la Liga s'hagin repartit la presidència de les cambres: els primers s'han quedat amb la presidència del Senat, mentre que els segons sembla que es quedaran amb la Cambra dels Diputats. Però a la Cambra dels Diputats encara no s'ha arribat a cap elecció, ja que aquí és necessari arribar als tres quarts dels vots i la majoria dels diputats han decidit votar en blanc. La qüestió és que Meloni és l'encarregada de formar govern i assignarà els mateixos ministeris a la Liga (que va assolir un 8,9% dels vots) com a Forza Italia (8,6% dels vots), a més de donar-li a la formació de Salvini la presidència de la cambra baixa i cap presidència al partit de Berlusconi.