L'històric dirigent afroamericà, líder del moviment pels drets civils i congressista demòcrata John Lewis va morir aquest divendres de càncer als 80 anys, segons va confirmar la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi.

"Avui, els Estats Units ploren la pèrdua d'un dels més grans herois de la història dels Estats Units: el congressista John Lewis, la consciència del Congrés," va dir la seva cap de files en un comunicat. "John Lewis va ser un tità del moviment de drets civils la bondat del qual, fe i valentia van transformar la nostra nació", va afegir.

Lewis, pioner en la lluita pels drets civils

Nascut a Alabama el 1940, Lewis va destacar com a líder dels drets civils en la dècada de 1960 i va ser un dels dirigents de les anomenades marxes de Selma a Montgomery de 1965, que reclamaven l'exercici del dret a vot dels afroamericans. També va ser un dels impulsors de la Marxa a Washington pel treball i la llibertat de 1963, on va ser teloner de Martin Luther King Jr. i el seu històric discurs "I have a dream". 

john lewis eua drets civils - efe

John Lewis, en un míting del partit Demòcrata dels EUA. / EFE

Lewis, que era l'últim supervivent del grup de líders afroamericans encapçalat per Martin Luther King, va arribar al Congrés el 1987 en representació de Geòrgia, un càrrec que va ocupar fins a la seva mort.

Del "I have a dream" fins al "I can't breath" de George Floyd"

Poc abans d'acabar-se el 2019, Lewis va anunciar haver estat diagnosticat de càncer de pàncrees en estat avançat i va dir que tenia intenció de combatre'l.

Li va quedar temps per viure les recents protestes racials que van sorgir després de l'assassinat de l'afroamericà George Floyd a mans de policies. "Va ser molt commovedor veure a centenars de milers de persones de tots Estats Units i de tot el món sortir als carrers per dir el que pensen", va dir en una entrevista amb CBS, en la qual va considerar que "ja no hi haurà marxa enrere".

Commoció a les xarxes

El primogènit de Luther King, Martin Luther King III, va dir aquest divendres a Twitter que Lewis era un autèntic tresor dels Estats Units. "Va donar veu a aquells sense veu, i ens va recordar que l'eina no violenta més poderosa és el vot", va agregar.

A Catalunya, el president de la Generalitat, Quim Torra, també s'ha acomiadat aquest dissabte de l'activista contra la segregació racial als Estats Units: "Li hem d'agrair l'exemple i el sacrifici per unes idees justes de llibertat".

Torra ho ha escrit en una publicació de Twitter, en la que ha destacat que Lewis ha estat un lluitador pels drets civils "fins als seus últims dies".