El afroamericà George Floyd, assassinat a mans de policies dels Estats Units, va alertar unes 20 vegades als agents que el van matar que no podia respirar. Així ho confirma una transcripció policial feta pública aquest dimecres obtinguda a partir de l'enregistrament de la càmera corporal de Thomas Lane, un dels quatre policies imputats en el cas.

Fins ara, els últims minuts de vida de Floyd es coneixien gràcies als vídeos enregistrats per vianants, però el document aportat per Lane mostra l'escena, ocorreguda el 25 de maig a Minneapolis, d'una forma encara més dramàtica."Em mataran, em mataran", va dir Floyd, de 46 anys, quan els policies li tenien immobilitzat a terra.

 

Un altre dels agents presents, Derek Chauvin, va ser qui va asfixiar a Floyd pressionant el genoll contra el seu coll més de vuit minuts, durant els quals el afroamericà va repetir més de 20 vegades que no podia respirar. En resposta a això, Chauvin va contestar: "Deixa de parlar, deixa de cridar, es necessita molt oxigen per parlar ".

Els agents implicats, tots ells acomiadats del cos i posteriorment imputats, també van contestar a Floyd amb frases com "relaxa't" (Tou Thao), "respira profundament" (Lane) o "estàs bé, estàs parlant bé" (Alexander Kueng).

Els quatre agents imputats

Floyd també va informar als policies que havia estat malalt de coronavirus i que li costava respirar. En un moment, Lane va insistir que estava preocupat per l'estat de salut de Floyd i va preguntar a Chauvin -l'agent amb més experiència dels quatre- si havien de girar a Floyd de costat, però aquest va respondre que "no" i no va aixecar el genoll de el coll de Floyd fins que un paramèdic ho va indicar.

Chauvin està acusat d'assassinat en segon grau i homicidi en tercer grau per matar Floyd, mentre que sobre Lane, Thao i Kueng tenen càrrecs per ajudar i instigar a l'assassinat en segon grau. Lane, que està en llibertat sota fiança de 750.000 dòlars, ha argumentat que era la seva primera setmana de treball en el cos i que va ser Chauvin qui va prendre les decisions que van portar a la mort de Floyd.

Una onada de protestes antiracistes

L'assassinat de Floyd va provocar un enorme esclat de protestes i disturbis arreu dels Estats Units en contra les recurrents morts de ciutadans afroamericans a mans de policies. El "no puc respirar" ( "I can not breath") de Floyd es va convertir en un dels lemes més repetits en les protestes.

protestes eua george floyd efe

Protestes als Estats Units per la mort de George Floyd. / EFE

Les reivindicacions per la mort de George Floyd també van arribar a altres parts del món. A Catalunya, també hi va haver diverses reivindicacions contra el racisme policial i el Parlament va condemnar "l'assassinat de George Floyd i de totes les víctimes del racisme, als Estats Units i a tot el món"