El ministre d'Exteriors de Bielorússia, Vladimir Makei, ha mort aquest dissabte de manera sobtada als 64 anys, segons ha informat el portaveu de la diplomàcia bielorussa, Anatoli Glaz, sense oferir més detalls, citat per l'agència estatal BELTA. L'últim servei que s'ha conegut de Makei va ser un viatge a la capital d'Armènia, Erevan. Makéi va estar al capdavant de la cartera d'Exteriors durant més d'una dècada, des del 20 d'agost de 2012. Makei és considerat un dels homes pròxims al president, Alexandr Lukaixenko , i va exercir entre 2000 i 2008, com a cap de l'Administració Presidencial. Abans d'això, fins a 1993 va treballar en els òrgans interns del Ministeri de Defensa per a, més tard, va exercir el rol de conseller en l'Ambaixada bielorussa a França i representant de Bielorússia davant el Consell d'Europa.

El govern rus ha estat el primer a expressar les seves condolences per la mort de Makei, i ha estat per part de la portaveu d'Exteriors russa, Maria Zajarova, "estem commocionats pels informes sobre la defunció del ministre d'Exteriors de Bielorússia". Per la seva banda, l'ambaixada de Rússia ha recordat "la gran contribució" de Makei "a l'enfortiment de les relacions rus-bielorusses, i a la construcció i el desenvolupament progressiu de l'Estat de la Unió", en referència a l'aliança formada per Rússia i Bielorússia. "Com un professional reconegut i un patriota sincer del seu país, va defensar amb fermesa i eficàcia els interessos de la República de Bielorússia en les plataformes internacionals", resa el comunicat de l'ambaixada. 

Lukaixenko insta a Ucraïna a negociar amb Rússia

Des de l'inici de la invasió de Rússia a Ucraïna, Bielorússia ha estat acusada de col·laborar amb el Kremlin en la guerra. Fa només unes setmanes, Rússia i Bielorússia van acordar preparar un contingent per combatre a Ucraïna, i prop de 9.000 soldats russos estaran desplaçats per Bielorússia com a part del desplegament de l'"agrupació conjunta de forces". La seva tasca, segons va posar de manifest l'assessor del Ministeri de l'Interior ucraïnès, Anton Gerashchenko, és crear tensió a la frontera nord d'Ucraïna i mantenir una part de les tropes. 

Aquest dijous el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, va instar a Ucraïna a negociar un arranjament amb Rússia per a posar fi al conflicte i va advertir que, en cas contrari, serà totalment destruïda. Lukaixenko en declaracions a uns periodistes russos en el marc de la cimera de la postsoviètica Organització de Tractat de Seguretat Col·lectiva, va recalcar que no volia posar pressió sobre el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, però va afirmar que tot depèn d'Ucraïna. "Si a Ucraïna no volen que mori gent, una enorme quantitat de gent, cal detenir el conflicte", va insistir.

Acte de provocació rus

L'Exèrcit d'Ucraïna creu que Rússia està preparant de manera imminent un "acte de provocació" en territori bielorús per involucrar a aquest país en la guerra, segons va informar també aquest dijous l'Estat Major de les Forces Armades ucraïneses. Segons les forces ucraïneses els russos "poden apuntar a instal·lacions d'infraestructura crítica, inclosa la planta d'energia nuclear d'Ostrovets", situada en el nord-oest de Bielorússia i pròxima a la frontera lituana. Davant aquesta situació, "les Forces Armades d'Ucraïna han publicat un missatge urgent dirigit al poble de Bielorússia, demanant-los que evitin que la República de Bielorússia s'involucri en la guerra de Rússia contra Ucraïna", segons va indicar el diari ucraïnès, Ukrainska Pravda. Davant aquesta situació, "les Forces Armades d'Ucraïna han publicat un missatge urgent dirigit al poble de Bielorússia, demanant-los que evitin que la República de Bielorússia s'involucri en la guerra de Rússia contra Ucraïna".