El president rus, Vladímir Putin, va veure com l'endemà del seu aniversari el pont de Kertx, que unia la península de Crimea amb Rússia, quedava destruït. Només un dia després, Rússia ha bombardejat el centre de diverses ciutats ucraïneses en hora punta, també la capital, Kíiv, després de setmanes d'aparent normalitat. Dies intensos que podrien canviar el sentit de la guerra. Bielorússia i Rússia han acordat preparar un contingent per combatre a Ucraïna. Bielorússia ja va permetre que Rússia fes servir el seu territori com escenari, però va afirmar que no enviava tropes a la guerra d'Ucraïna, un fet que podria canviar ben aviat. Sobretot perquè el president bielorús, Alexander Lukaixenko hauria acusat Ucraïna de preparar un atac a Bielorússia. Un fet que podria desencadenar i precipitar canvis en la guerra. 

🗣️ Més problemes per a Putin: què podria fer amb els territoris annexionats?

Atac aeri contra Kíiv després de mesos lluny de la primera línia de foc

Segons ha informat el diari The Kyiv Independent, la intel·ligència ucraïnesa hauria exposat que Putin intenta arrossegar Bielorússia a una guerra oberta amb Ucraïna. Destaca també que ambdós líders es reuneixen amb freqüència i que el líder rus intenta convèncer el seu homòleg que s'uneixi a la seva guerra. 

Encara es desconeixen els detalls sobre què podria suposar l'acord per preparar un contingent per combatre a Ucraïna i de quina manera es duria a terme. Diversos mitjans de comunicació bielorussos destaquen que està previst que el líder bielorús es reuneixi aquest dilluns amb forces de seguretat i militars. 

Les conseqüències dels bombardejos sobre Ucraïna

Aquest dilluns, Ucraïna s'ha tornat a despertar amb bombardejos en diverses ciutats ucraïneses, entre elles la capital, i en hora punta. Això ha tingut les primeres conseqüències i és que l'ambaixada dels EUA a Kíiv ja ha recomanat als nord-americans que es trobin al país que en marxin. A més, també s'ha destacat que a partir d'aquest divendres, les escoles de tot el país passaran a realitzar les classes de manera telemàtica. 

Per altra banda, els bombardejos han provocat que milers de persones s'hagin refugiat al metro de la capital. Un fet que ja s'havia produït durant els primers mesos de la guerra. En aquesta ocasió, diversos vídeos mostren com les persones que han buscat refugi han cantat cançons ucraïneses. 

Bombardejos per respondre l'atac al pont de Kertx

Des de primera hora d'aquest matí la capital ucraïnesa ha estat l'epicentre d'un nou atac aeri per part de Rússia. L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, ha afirmat que les explosions s'han concentrat en el districte de Xevtxenko, el qual inclou el nucli antic de la ciutat. Les imatges que han transcendit fins ara, mostren que els bombardejos haurien tocat de ple un pont de vianants i bicis en hora punta. 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha dirigit als ciutadans d'Ucraïna a través de Telegram i els ha advertit: "L'alarma aèria no disminueix a tot Ucraïna. Hi ha míssils caient. Malauradament, hi ha morts i ferits. Si us plau, no abandonis els refugis. Cuida't a tu mateix i als teus éssers estimats. Aguantem i siguem forts". 

Putin amenaça amb més atacs

Per altra banda, Putin ha acusat aquest dilluns Ucraïna de cometre múltiples atemptats terroristes en territori rus, i ha amenaçat amb més "fermes respostes".

"En cas de continuar els intents de dur a terme atemptats terroristes al nostre territori, la resposta de Rússia serà ferma i per la seva envergadura es correspondran amb el nivell d'amenaces a la Federació russa", ha dit en una reunió del Consell de Seguretat rus.

Polònia ha demanat guardar armes nuclears dels EUA

Polònia observa amb temor els esdeveniments que estan passant a la veïna Ucraïna. En aquest sentit, constata que hauria sol·licitat tenir armes nuclears dels Estats Units en el seu territori. La sol·licitud del president polonès, Andrzej Duda, sembla més simbòlica que altra cosa, perquè moure aquest tipus d'armament nuclear les faria més vulnerables i menys útils militarment, segons exposen els experts. Malgrat tot, haver-ho fet té una explicació que connecta amb Bielorússia. I és que Bielorússia hauria canviat la constitució i permetria que les armes nuclears russes descansessin sobre el seu territori. Un fet que, és clar, hauria posat en tensió els veïns de la zona.

Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una trobada amb diferents governadors / Efe