La ciutat nord-americana de Minneapolis ha aprovat avui un acord civil històric: pagarà 27 milions de dòlars a la família de l'afroamericà George Floyd, que va morir el maig de l'any passat quan era detingut per la policia. La seva mort va desencadenar una onada de protestes racials que van sacsejar els Estats Units.

La indemnització ha estat aprovada per unanimitat per l'ajuntament de Minneapolis, que va afegir en l'últim minut la deliberació d'una demanda civil contra la ciutat i quatre agents de policia arran d'aquest fet, segons han destacat mitjans locals. "Cap quantitat de diners no pot compensar l'intens dolor o el trauma causat per aquesta mort a la família de George Floyd o a la gent de la nostra ciutat", ha afirmat la presidenta del consell, Lisa Bender.

La mort de George Floyd en mans de la policia

Floyd va morir el 25 de maig de 2020 després de ser detingut per presumptament haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. L'ara expolicia Derek Chauvin va ser filmat per cambres de seguretat i mòbils de vianants mentre pressionava amb el seu genoll al terra durant 8 minuts i 46 segons el coll de Floyd, que es va queixar que no podia respirar i va morir asfixiat.

Agermana George Floyd família 27 milions minneapolis / Efe

Bridgett Floyd, germana de George Floyd, i la resta de la família rebran 27 milions de dòlars de l'estat de Minneapolis. / Efe

Ahir, dijous, se li va imputar a Chauvin un nou càrrec, el d'assassinat en tercer grau per la mort de Floyd. D'aquesta manera, Chauvin afronta ara els càrrecs d'assassinat en segon i tercer grau, i d'homicidi en segon grau. En cas de ser condemnat per assassinat en segon grau, l'expolicia podria afrontar una pena d'entre 11 i 15 anys de presó, encara que la màxima és de fins a 40 anys; mentre que el càrrec d'assassinat en tercer grau pot suposar-li 25 anys a la presó i el d'homicidi en segon grau, 10 anys, encara que normalment només es compleixen 5 anys.

El judici contra el policia acusat de matar George Floyd

S'espera que el judici contra Chauvin comenci el pròxim 29 de març amb l'obertura dels arguments orals de la defensa i l'acusació.

Al costat de Chauvin hi ha uns altres tres exagents de policia -Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao- acusats de complicitat en assassinat i homicidi en segon grau, i el judici dels quals s'espera que comenci el pròxim estiu. Els quatre estan en llibertat sota fiança.