Les protestes antiracistes per l'assassinat de George Floyd que continuen sacsejant els Estats Units han reobert el debat sobre la violència policial a mesura que afloren nous vídeos d'abusos en les manifestacions. De fet, a Mineapolis, quatre regidors han proposat de desmantellar el Departament de Policia, responsable de la mort de Floyd. A més, en ciutats com Los Angeles o Nova York ja s'han anunciat importants retallades pressupostàries per a les seves poderoses policies locals.

Els 57 membres de la unitat antiavalots de la Policia de Búfal, ciutat del nord de l'estat de Nova York, van renunciar després que dos dels seus companys fossin suspesos sense sou per empènyer a terra i ferir de gravetat un home de 75 anys durant les protestes contra el racisme.

L'acció d'ambdós agents antiavalots es va gravar en vídeo i s'ha viralitzat en la xarxes socials, causant una gran indignació als Estats Units i provocant una investigació de la Fiscalia del comtat, però els seus líders sindicals han assegurat que només "complien ordres".

Aquest no és l'únic exemple de violència policial aquests dies als Estats Units. Per exemple, a Filadèlfia les autoritats van imputar delictes d'agressions a un policia d'alt rang que va colpejar amb una barra de ferro al cap d'un manifestant durant una càrrega contra una protesta pacífica. A Nova York la Policia ha rebut 633 queixes durant l'última setmana, mentre que en Florida dos agents van ser detinguts i acusats d'agressions durant una detenció.

Repressió policial a Catalunya

Ara bé, tots aquests casos només han aconseguit visibilitzar a nivell mundial la violència policial que moltes vegades exerceixen els agents davant de manifestacions pacífiques i que, per exemple, fa anys que es denuncia a Catalunya i es critiquen les tàctiques de les policies contra els manifestants.

L'últim exemple van ser les manifestacions contra la sentència al judici del procés a l'aeroport del Prat, on, davant d'una multitud pacífica, tant els Mossos com la Policia, van desallotjar el lloc a base de cops de porra i amb gasos lacrimògens deixant una multitud de ferits i imatges controvertides sobre els procediments que es van seguir.

Un altre clar exemple de violència policial al nostre país va ser el referèndum d'independència de l'1 d'octubre del 2017, quan la Guàrdia Civil i la Policia van fer tot el possible per evitar-ho. La violència va ser tal que més de 50 agents estan sent investigats post la Fiscalia per ús excessiu de la força. De fet durant aquell dia de van registrar imatges que van quedar el la retina de tots, com la puntada de peu voladora d'un agent a un votant dins d'un col·legi electoral.