Els equips de recat, locals i internacionals, treballen sense descans des de fa hores a les zones de Turquia afectades pels terratrèmols. La situació és encara més complicada al nord de Síria, controlada per l'oposició al govern de Bashar Al-Assad i de més difícil accés per l'ajuda humanitària internacional. Malgrat els esforços als dos costats de la frontera el nombre víctimes no para d'augmentar. Els darrers recomptes apunten a més d'11.000 persones mortes, fins ara, la majoria a Turquia. A més, fins ara, s'han notificat més de 56.000 ferits.

El nombre de morts s'ha més que doblat en 24 hores. Des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja es va advertir el passat dimarts que el nombre i ferits d'aleshores es podien arribar a multiplicar per vuit i, per ara, aquesta predicció podria complir-se. 

Davant d'aquesta situació, el Govern turc del president Recep Tayyip Erdogan ha declarat tres mesos d'estat d'emergència a les deu províncies afectades. Erdogan ja ha reconegut que aquests sismes suposen el desastre més gran patit pel país des del sisme del 1939 a Erzincan, a l'est de Turquia, que va deixar més de 32.000 morts.

La difícil situació de Síria 

A Síria, les taques de rescat i gestió de la catàstrofe dels terratrèmols es compliquen. El país, immers en una guerra civil des de fa 12 anys, des de la gestió dels rescats al recompte dels morts, tot prové de dues bandes, d'una, del Govern de Bashar a l'Assad i, de l'altra, de l'últim enclavament del país controlat per l'oposició. Ja abans dels sismes, Síria patia la seva pitjor crisi humanitària des de l'esclat de les revoltes contra Damasc el 2011 i el posterior inici de la guerra, amb el 90% de la població sumida en la pobresa, desproveïments de productes bàsics i milions de persones desplaçades, segons remarca Efe. 

Els Cascos Blancs, un grup de rescatistes que opera a les àrees de Síria en mans de l'oposició i que està liderant les tasques de rescat del terratrèmol a les províncies nord-occidentals d'Idlib i Alep, ha alertat aquest dimarts que "s'està esgotant el temps" i ha recordat que "centenars" de persones continuen atrapades."El temps s'està esgotant, centenars de persones continuen atrapades sota la runa. Cada segon pot salvar una vida, cridem totes les organitzacions humanitàries i organismes internacionals que proporcionin suport material i ajuda", han denunciat els voluntaris al compte de Twitter.

Les rèpliques i les baixes temperatures

Les tasques de rescat han estat constantment interrompudes per les rèpliques dels sismes. Concretament, s'han comptabilitzat 435 rèpliques de menor intensitat a les zones afectades. Per sort, aquestes rèpliques cada vegada són de menor intensitat, fet que facilita les tasques dels rescatistes. Tanmateix, per altra banda, les temperatures segueixen baixant, complicant els rescats i reduint les possibilitats de trobar més persones amb vida.