L'ONG de rescat caní K9 de Creixell es prepara per partir cap a Turquia per ajudar amb les tasques de rescat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president i fundador de l'entitat, Pere Frutos, ha explicat: "Marxem cap a Turquia un equip de la unitat amb 20 gossos. Hem d'ajudar que el nombre de víctimes no creixi molt més". Frutos ha advertit que el temps és un factor primordial en la seva tasca: "No tenim gaire temps si no volem que la gent no mori de fred, inanició o ferides. Hem de ser molt ràpids". 

🔴 Terratrèmol a Turquia i Síria, segueixen les tasques de rescat | DIRECTE

El temps és fonamental, i per això, si tot va bé, esperen començar a volar cap a Turquia aquesta mateixa tarda a les 15 hores. L'ONG s'ha posat en mans de les autoritats turques per ajudar en les tasques de rescat. L'entitat catalana K9 de Creixell té una llarga trajectòria com recorda Frutos: "Vam estar a Haití i a Indonèsia, hem estat a tots els grans terratrèmols i tsunamis del món en els últims 20 anys. Ens hem trobat moltes coses, algunes millors i algunes pitjors. No serà fàcil, però per això ens entrenem tots els dies de l’any per poder ser útils a la societat".

Fins ara, les autoritats turques calculen que s'han pogut rescatar amb vida més de 8.000 persones entre les restes dels milers d'edificis que van col·lapsar ahir dilluns. Tot i això, encara hi ha moltes persones atrapades sota la runa. Justament, els membres de K9 i els seus gossos se centraran a localitzar persones, vives o mortes, d'entre les runes. "Ens dedicarem a buscar totes les persones i marcar on són per als grups de rescat", explica Frutos. 

Tasques de rescat a Síria 

Mentre K9 es dirigeix a Turquia amb el temps en ment, una situació similar afronten els rescatistes sirians. Els Cascos Blancs, un grup de rescatistes que opera a les àrees de Síria en mans de l'oposició i que està liderant les tasques de rescat del terratrèmol a les províncies nord-occidentals d'Idlib i Alep, ha alertat aquest dimarts que "s'està esgotant el temps" i ha recordat que "centenars" de persones continuen atrapades."El temps s'està esgotant, centenars de persones continuen atrapades sota la runa. Cada segon pot salvar una vida, cridem totes les organitzacions humanitàries i organismes internacionals que proporcionin suport material i ajuda", han denunciat els voluntaris al compte de Twitter.

Els equips de rescat continuen treballant a contrarellotge per trobar supervivents passades més de 24 hores del sisme inicial que dilluns a la matinada va colpejar cinc províncies del nord-oest de Síria, i al qual el van seguir diverses rèpliques, també amb epicentre a la veïna Turquia.

 

Imatge principal: Una dona cerca víctimes del terratrèmol sobre les runes a Turquia. Foto: Efe