Els prorussos del Donbass, carn de canó per a l'exèrcit rus. La intel·ligència britànica ha informat aquest dimecres en el seu informe diari de la guerra d'Ucraïna que les milícies prorusses de l'autoproclamada República Popular del Donetsk haurien patit un nombre de baixes equivalent a més de la meitat de les seves forces. La xifra no l'han extret agents britànics basant-se en càlculs, perquè no ha fet falta. A diferència de l'exèrcit de Rússia, les milícies del Donetsk fan públiques el nombre de soldats que han mort o han resultat ferits en combat en el marc del conflicte bèl·lic. La intel·ligència militar britànica s'ha adonat que les dades actualitzades el 16 de juny, on consten un total de 2128 soldats morts i 8897 de ferits, equivalen a un 55% de les forces originals d'aquesta milícia. Segons els britànics, aquesta xifra "remarca l'extraordinària atrició que estan patint les forces russes i prorusses al Donbass". D'altra banda, però, les dades també podrien suggerir una estratègia per part del Kremlin d'afavorir el desgast de les milícies abans que el seu propi exèrcit. Unes forces que, tal com assenyala la mateixa font, "és molt probable que estiguin equipades amb armes i equips obsolets".

Problemes per a Moscou

Per a la intel·ligència britànica, "la capacitat de generar i desplegar unitats de reserva al front és probable que sigui un element cada vegada més crític pel resultat de la guerra", tant per Rússia com per Ucraïna. En les darrere setmanes, el conflicte bèl·lic s'ha traslladat principalment a la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna. Els experts assenyalen que és aquí on s'està lliurant la batalla més sagnant i desgastadora de la guerra, amb alts nivells de destrucció de la infraestructura i centenars de civils morts. També fa setmanes que els analistes auguren un greu problema per a Moscou: el desplegament de forces a Ucraïna sense haver d'instaurar la llei marcial, cosa que sembla que Vladímir Putin està disposat a evitar de qualsevol de les maneres. En aquest sentit, el nombre desproporcionat de baixes de les milícies prorusses, així com de les russes provinents de zones rurals i de minories ètniques, podria suggerir el pla de Moscou per amagar la tragèdia real que ha suposat l''operació militar especial' a Ucraïna. D'acord amb l'informe de la Defensa britànica, el gran nombre de baixes dels prorussos al Donetsk seria, a més, indicatiu del nombre real de soldats russos fora de combat a Ucraïna que el Kremlin amaga.

L'infern de Donetsk

Les regions de Donetsk i Lugansk, que formen el Donbass, a més de la veïna Khàrkiv, continuen sent un dia més els focus principals dels atacs de les tropes russes sobre el país, que encara no han aconseguit apoderar-se de l'estratègic enclavament de Severodonetsk. Així consta en l'últim informe de l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna sobre la invasió publicat aquest dimecres en el seu compte de Facebook, informa Efe. Segons aquestes dades, "l'enemic continua concentrant els seus esforços en les direccions de Severodonetsk (Lugansk) i Bakhmut (Donetsk) per a arribar a les fronteres administratives de la primera" i assolir el seu control. A Severodonetsk, amb prou forces uns centenars de civils i militars ucraïnesos resisteixen dins les instal·lacions de la fàbrica química d'Azot, la conquista de la qual atorgaria als russos la possibilitat de controlar tota la regió. Però segons l'Estat Major ucraïnès, després de setmanes de setge, "l'enemic intenta establir el control total sobre la ciutat de Sievierodonetsk i bloquejar les unitats de les Forces de Defensa d'Ucraïna" sense aconseguir-ho, per la qual cosa "la lluita continua". A la regió de Donetsk, la ciutat més castigada pels bombardejos és Slovyansk. "Els ocupants obren foc constantment per a crear les condicions per a la represa de l'ofensiva a Slovyansk i duen a terme operacions d'assalt. L'enemic obre foc des de múltiples llançacoets prop de Nova Dmytrivka, Osynivka, Kurulka, Ivanivka i Adamivka", totes elles en aquesta regió fronterera amb Rússia.