Les autoritats ucraïneses continuen evacuant civils de Severodonetsk a cada moment de "tranquil·litat" que troben. Una tasca gens fàcil, després que l'exèrcit rus hagi destrossat els principals ponts que comunicaven la ciutat. Els combats per fer-se amb el control de la ciutat continuen i les autoritats locals sembla que haurien trobat la manera d'evacuar persones encara cap a territori ucraïnès. Un fet que ha dut una mica d'incertesa, perquè tot just aquest dimarts, Rússia va proposar l'obertura d'un corredor humanitari per poder evacuar civils, però cap a territori rus

“Les formes de connectar-se amb la ciutat són força difícils, però existeixen”, ha dit a la televisió ucraïnesa Oleksandr Struik, cap de l'administració militar de Severodonetsk, i va afegir que s'estaven fent evacuacions “cada minut quan està tranquil allà, o n'hi ha una possibilitat de transport”. "Les tropes russes estan intentant assaltar la ciutat, però els militars es mantenen ferms", ha exposat. En aquest sentit, es calcula que Rússia ja controla el 70% de la ciutat.

500 civils a la planta d'Azot

Struik ha dit que uns 500 civils continuaven refugiant-se a la planta química Azot de la ciutat, on es tem que es produeixi un escenari similar al de la ciutat portuària del sud de Mariúpol, on centenars de persones van quedar atrapades durant setmanes la planta d'Azovstal.

Un alt comandant rus va dir que les forces russes estaven a punt per obrir un corredor humanitari dimecres al matí per evacuar els civils de la planta d'Azot a Svatove, una ciutat al nord de Severodonetsk controlada per forces prorusses.

Què podria passar?

El coronel general Mikhail Mizintsev, l'oficial que va estar a càrrec del devastador setge de Mariupol, ha dit que Ucraïna ha demanat a la part russa que ajudés a organitzar un corredor humanitari a Lissitxansk, una ciutat veïna controlada per Ucraïna a l'altra banda del riu Siverskyi Donets des de Severodonetsk, però que el Ministeri de Defensa de Rússia va considerar la sol·licitud d'Ucraïna com un intent de salvar les seves unitats envoltades.

Els combatents haurien d'aturar la seva resistència sense sentit i deposar les armes a partir de les 8 (hora de Moscou), ha dit Mizintsev a l'agència de notícies Interfax dimarts a la nit. Ucraïna, però, no s'hauria pronunciat encara sobre el suposat corredor humanitari que Rússia volia organitzar per evacuar civils de la planta. 

L'exèrcit rus ha centrat la major part dels seus esforços militars en la captura de Severodonetsk en el seu intent de prendre el control total de Lugansk i Donetsk, coneguts col·lectivament com a Donbass. Serhiy Haidai, el governador de Lugansk, ha dit a la televisió ucraïnesa dimarts que dos grups tàctics de batallons russos més havien estat traslladats a l'àrea.

 

Imatge principal: dos soldats ucraïnesos a la regió del Donbass / Efe