Ucraïna no es conforma amb el suport de les principals potències europees a la concessió de l'estatus de candidat a entrar a la Unió Europea. Des de Kíiv reiteren la necessitat de rebre noves partides d'armament europeu per a resistir l'ofensiva russa en el Donbass i reprendre el control del sud del país. El general ucraïnès Volodímir Karpenko, l'encarregat de subministrament de l'Exèrcit de Terra d'Ucraïna, ha reconegut que la situació està molt complicada "hem perdut entorn del 50% dels equips militars". És la primera vegada des de l'inici de la guerra, el 24 de febrer, que un general ucraïnès detalla que Kíiv ja ha perdut "uns 1.300 vehicles militars, 400 tancs i 700 peces d'artilleria". En una entrevista a la revista National Defense Magazine, Karpenko ha detallat que "avui dia estem perdent un 30-40% i, a vegades, fins i tot un 50% dels equips en les accions militars". 

Les autoritats ucraïneses insisteixen que si els països occidentals no envien aviat nous subministraments d'armament, estarien condemnant a Ucraïna a una derrota segura en l'est i sud del país, pèrdues territorials que afeblirien la seva posició en cas d'una represa de les negociacions amb el Kremlin. Mentrestant, les armes enviades per Occident cobreixen només el 10-15% de les necessitats de l'Exèrcit ucraïnès, que necessita amb urgència llançadores múltiples, blindats, bateries antiaèries i artilleria. Per a abastar tot el front, Kíiv ha de proveir 40 brigades, és a dir, 1.200 tancs, 2.100 peces d'artilleria i 4.000 blindats, insisteix. Sense aquest armament, lamenta que l'Exèrcit ucraïnès només pot limitar-se a defensar amb prou feines les seves posicions i, en cap cas, a llançar una contraofensiva. Precisament, l'Exèrcit rus va destruir a la regió de Donetsk quatre canons Howitzer subministrats pels Estats Units, segons va informar el dissabte el ministeri de Defensa de Rússia en un comunicat.

"L'accés al mar Negre serà ucraïnès"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat la matinada d'aquest diumenge que Ucraïna no li cedirà el sud a Rússia i que l'accés al mar Negre serà ucraïnès. De retorn a Kíiv després de visitar la regió d'Odessa, al sud del país, i on s'ha reunit amb les Forces Armades que confronten amb les tropes russes, el mandatari ucraïnès ha declarat que "no li donarem el sud a ningú, li retornarem tot i el mar Negre serà ucraïnesa i segur". "Vaig parlar amb els nostres defensors: militars, policies, Guàrdia Nacional, Defensa contra el Terrorisme. El seu estat d'ànim és confiat, i és obvi que tots ells no dubten de la nostra victòria", ha detallat Zelenski en el seu comunicat diari a la població ucraïnesa. Així mateix, ha agraït a les Forces Armades d'Ucraïna pel seu servei i per la protecció de l'Estat ucraïnès, alhora que ha lamentat que en el front d'Ucraïna ha patit "pèrdues importants". 

Guerra bruta de Rússia

Els serveis d'intel·ligència del Regne Unit han assegurat aquest diumenge que Rússia estaria utilitzant els corredors humanitaris per a avançar "més profundament" a la regió del Donbass. "Des del 14 de juny, funcionaris russos i separatistes han afirmat que estan intentant establir corredors humanitaris que permetin als civils evacuar Severodonetsk", ha explicat el Ministeri de Defensa britànic en un comunicat al seu compte de Twitter. La Intel·ligència britànica ha sostingut que les tropes russes tenen precedents, tant en la campanya d'Ucraïna com en la de Síria, d'utilitzar corredors humanitaris declarats unilateralment com a "mecanisme per a manipular l'espai de batalla i imposar el trasllat forçós de poblacions". És probable que els civils ucraïnesos atrapats en Severodonetsk desconfiïn d'utilitzar el corredor proposat. Les opcions per sortir de la ciutat estan limitades per la destrucció dels ponts, però la ruta proposada per Rússia "els portaria cap a la ciutat de Svatove, més endins territori ocupat per Rússia", ha assenyalat el Ministeri de Defensa del Regne Unit.