Després de la històrica derrota d'aquest dimarts al Parlament britànic, en la qual l'acord del Brexit fet pel Govern britànic i la Unió Europea va ser rebutjat per 432 vots contra 202, la primera ministra britànica, Theresa May, ha superat la moció de censura. Aquesta va ser convocada just després de saber-se el resultat de la votació pel líder laborista, Jeremy Corbyn. Concretament, la premier britànica ha superat aquesta moció per 325 vots contra 306, és a dir, una diferència de 19 vots.

Un dia després de perdre la votació de l'acord del Brexit, May ha assegurat que "la Cambra dels Comuns ha dipositat la seva confiança en el Govern" i ha anunciat que la nit d'aquest mateix dimecres engegarà la ronda de contactes amb les diferents formacions polítiques per tal mirar de desbloquejar el Brexit.

Els vots que aquest dimecres han canviat de bloc per mantenir May al poder han estat els dels conservadors partidaris d'un Brexit 'dur' i els dels nord-irlandesos unionistes. Aquests representarien aproximadament més d'un centenar de diputats. Amb aquest vot, aquests diputats aposten perquè la primera ministra torni a Brussel·les per renegociar la sortida. La moció havia sigut promoguda pels laboristes, amb el suport dels liberal demòcrates, verds i escocesos i gal·lesos.

Debat previ a la votació

En el seu discurs previ a la votació per defensar el seu govern, May ha alertat que la convocatòria d'unes eleccions anticipades provocaria "més divisió" en un moment en què els britànics "necessiten unitat". "Portaria caos quan necessitem certesa, i ens comportaria un retard quan ens cal tirar endavant, i per això crec que la cambra hauria de rebutjar la moció", ha dit la primera ministra. "En aquest moment crucial de la història de la nostra nació, unes eleccions generals simplement no és en l'interès nacional", ha afegit. 

Per la seva banda, el número dos dels laboristes, Tom Watson, ha criticat May per haver "fracassat" en les negociacions i en la seva intenció d'oferir un bon acord pel Brexit. "La qüestió és si val la pena donar a aquesta primera ministra fracassada una nova oportunitat per tornar a negociar a Brussel·les, una nova oportunitat per humiliar el Regne Unit", ha dit. Segons el laborista, May "ha treballat dur" però "no té la imaginació, ni l'agilitat ni l'autoritat al món" per negociar en nom de Londres. "El país sent, genuïnament, llàstima per la primera ministra, a mi em sap greu, però no pot confondre la llàstima amb la legitimitat política, la simpatia per un suport sostenible", ha criticat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat